Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Rodzaje zamrażarek kuchennych

Czym jest zamrażarka?

Zamrażarka jest urządzeniem, w którym można przechowywać produkty Gorenje F6248Wspożywcze przez kilka miesięcy bez niebezpieczeństwa, że ulegną zepsuciu. Zamrażarki działają na tej samej zasadzie co lodówki, temperatura wewnątrz wynosi jednak co najmniej minus 18 stopni Celsjusza, co umożliwia dłuższe przechowywanie żywności. Niektóre urządzenia są wyposażone w odrębną szufladę do szybkiego zamrażania. Rozróżnia się zamrażarki skrzyniowe i szufladowe.

Zamrażarka skrzyniowa

Zamrażarki skrzyniowe są otwierane – niczym skrzynia – do góry i nadają się do przechowywania dużych ilości żywności. Są na przykład odpowiednie dla osób, które pragną zamrażać duże ilości warzyw z własnego ogrodu. Wadą zamrażarek skrzyniowych jest ułożenie produktów nad sobą, przez co szybki dostęp do nich nie jest taki łatwy jak w przypadku zamrażarek szufladowych.

Zamrażarka szufladowa

Zamrażarki szufladowe są wyposażone w drzwi otwierające się w lewą lub prawą stronę oraz różne szuflady, w których można przechowywać określony typ żywności.

Gorenje FH9238W



Modele stołowe

Zamrażarka stołowa ma mniejszą pojemność od szufladowej i skrzyniowej. Jej zaletą jest możliwość łatwego połączenia z lodówką stołową poprzez ustawienie urządzeń na sobie lub obok siebie.

Zdolność zamrażania

Przy zakupie zamrażarki należy zwrócić uwagę na zdolność zamrażania określaną w kilogramach na dobę, która informuje o tym, ile żywności zamrażarka jest w stanie zamrozić. Zdolność zamrażania zamrażarek skrzyniowych jest z reguły większa niż szufladowych.

NoFrost

Zamrażarek wyposażonych w funkcję NoFrost nie trzeba opróżniać i rozmrażać. Wilgotne powietrze jest odprowadzane na zewnątrz, co zapobiega osadzaniu się lodu.

Okres przechowywania żywności

Im szybciej żywność zostanie zamrożona, tym dłuższy będzie jej okres przechowywania. Szybkie zamrożenie pomaga również lepiej zachować smak.  Niektóre zamrażarki są wyposażone w przełącznik szybkiego zamrażania, który po upłynięciu określonego czasu należy ręcznie wyłączyć. Automatyka zamrażania sprawia, że zamrażarka po zakończeniu fazy głębokiego zamrażania automatycznie przełącza się w normalny tryb pracy, co pozwala oszczędzać energię.


powrót

pixel