Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Opiekacz do hot dogów – przegląd wybranych modeli

Hot dog czyli kanapka z gorącą parówką lub kiełbaską oraz zimnym sosem jest daniem typowo amerykańskim, zaliczanym do jedzenia typu fast food. Od kilku lat, odkąd są stałym elementem oferty barów bistro na stacjach benzynowych, a także w marketach, hot dogi przeżywają w Polsce swój renesans. Coraz więcej osób chce je przyrządzać także w domu, co umożliwiają specjalne opiekacze do hot dogów.

Hot dogi wczoraj...


W Polsce prawdziwe hot dogi z w postaci podłużnej bułki z kiełbaską pojawiły się w czasie zmian ustrojowych, kiedy kraj otworzył się na rynki zachodnie, a reglamentacja na produkty mięsne została zniesiona. Co do samej historii powstania tej popularnej obecnie potrawy, istnieje natomiast kilka wersji. Jedna z nich mówi, że hot dog wynaleziony został we Frankfurcie nad Menem uznawanym za miejsce powstania parówek w 1487 roku, od czego wzięła się także polska nazwa „Frankfurterki”. Kolejna wersja wspomina niemieckiego rzeźnika Johanna Georghehnera, który około 1600 roku stworzył parówki o nazwie „Dachshund” (niem. Jamnik), z którymi udał się do Frankfurtu. Do USA „Dachshund” miał dotrzeć wraz z niemieckimi imigrantami, którzy otwierali tam budki z tego typu potrawami. Popularyzacja hot doga miała natomiast nastąpić przy okazji Wystawy Kolumba, ostatniej wystawy światowej (World Fair) w 1893 roku, kiedy to setki stanowisk z parówkami w bułce miały zaspokoić głód milionów zwiedzających, a także dzięki otwarciu budki na stadionie baseballowym drużyny St. Louis Browns. To oczywiście nie wszystkie wersje, jakie powstały na temat historii hot doga. Można natomiast zauważyć, że wszystkie one zgodne są co do jednego: że wynalazcami tej potrawy są Niemcy, którzy przywieźli swój pomysł do USA. Zwłaszcza, że to z Niemiec właśnie wywodzi się kultura jedzenia parówek z chlebem.

... i dziś


Hot dog składa się przede wszystkim z podłużnej bułki, podgrzanej parówki i sosu. Obecnie popularne są dwie formy – ciepła parówka w naciętej wzdłuż bułce oraz tak zwany hot dog francuski, znany przede wszystkim ze stacji benzynowych. Tutaj parówka znajduje się w nakłutym w bułce otworze. W obu przypadkach bułka również powinna być ciepła. Poza parówką, hot dog może zawierać także dodatki, jak na przykład surówki warzywne (choć w pierwowzorze ich nie było) oraz sos: najczęściej keczup, musztarda, majonez, czy sos meksykański. Nie brakuje też różnych modyfikacji, jak hot dogi z dwiema parówkami i większą ilością warzyw czy też hot dogi wegetariańskie ze specjalnymi bezmięsnymi parówkami.

Jak przygotować hot dogi w domu?


Przygotowanie hot doga w warunkach domowych jest niezwykle proste. Do najprostszej wersji potrzebne nam będą:
  • parówka, ewentualnie kiełbaska lub kabanos,
  • podłużna bułka – może być specjalna do hot dogów lub zwykła, którą sami natniemy lub wydrążymy,
  • sosy – do wyboru: musztarda, majonez, ketchup i wiele innych,
  • warzywne dodatki – jeśli lubimy i chcemy.

Konieczne jest podgrzanie parówki oraz bułki. Jeśli mamy bułkę z otworem, taką do hot dogów francuskich, najpierw wlewamy wybrany sos do środka, by następnie włożyć parówkę. W przypadku bułki nacinanej najpierw układamy parówkę, a potem polewamy wybranym sosem lub sosami.
A jak najlepiej podgrzać parówki, kiełbaski, kabanosy oraz bułki z dziurką? Do tego mamy specjalne urządzenie do użytku domowego, które podgrzeje nasze składniki w kilka minut – podgrzewacze do hot dogów. Są to niewielkie urządzenia, które kupimy w cenie od niecałych 100 zł do 200. Poniżej kilka przykładów.

Podgrzewacz do hot-dogów Ariete 186


Ariete 186 to kompaktowe urządzenie o bardzo designerskim i eleganckim wyglądzie, wzorowanym na stylu retro z lat 50. Podgrzewacz ten posiada dwie przegródki na bułki i dwie na parówki, dzięki czemu pozwala przyrządzać jednocześnie dwa hot dogi. Jest to urządzenie sieciowe o mocy 650 W z unikatowym systemem podgrzewania, które nie gotuje parówek, tylko je grilluje. Ma 5 poziomów grillowania, dzięki czemu możemy dostosować moc grilla do różnych rodzajów pieczywa oraz do naszych własnych preferencji. Posiada też przydatną funkcję „Stop” wraz z automatycznym wysuwaniem bułek i parówek po zakończeniu grillowania. Czyszczenie urządzenia ułatwia szufladka na okruszki. Ponadto, urządzenie można złożyć w celu łatwiejszego przechowywania. Przyrządzone dzięki Ariete 186 hot dogi będą doskonałym uzupełnieniem domowych spotkań z przyjaciółmi.

Podgrzewacz do hot-dogów Clatronic HDM 3420 EK


Clatronic HDM 3420 EK jest urządzeniem wielofunkcyjnym o mocy 350 W, posiadającym trzy tryby pracy: parnik, rożen i mix, dzięki czemu nadaje się nie tylko do przygotowywania hot dogów, ale także do gotowania jajek. Urządzenie składa się z przezroczystego pojemnika do gotowania na parze, który mieści 14 małych parówek lub 6 jajek oraz szpikulca (rożna) ze stali nierdzewnej, który podgrzewa bułkę. Posiada zdejmowaną podstawkę na jajka oraz wskaźnik pracy LED.

Podgrzewacz do hot-dogów Sencor SHM 4220


Podgrzewacz Sencor SHM 4220 działa podobnie do opisanego wyżej urządzania marki Clatronic. Składa się z parownika do parówek, kiełbasek i jajek, dwóch szpikulców do podgrzewania bułek oraz przystawki do gotowania jajek. Ma moc 380 W i może pomieścić 16 parówek lub 5 jajek. Urządzenie umożliwia także gotowanie na parze warzyw takich, jak na przykład kukurydza, brokuły, szparagi. Posiada antypoślizgowe nóżki i jest łatwe w czyszczeniu.

Który podgrzewacz wybrać?


Jeśli zechcemy robić hot dogi w domu, przed zakupem opiekacza zastanówmy się, czego od urządzenia oczekujemy. Czy zależy nam na oryginalnym designie i możliwości grillowania parówek? Czy wolimy mieć urządzenie bardziej uniwersalne, które potrafi także gotować jajka i warzywa.

powrót

pixel