Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Kupujemy chłodziarko-zamrażarkę – na co zwrócić uwagę?

Na rynku mamy wiele urządzeń, których podstawowym zadaniem jest chłodzenie żywności. Podstawowe sprzęty to chłodziarka, w której przechowujemy produkty w temperaturze od 2 do 8°C, oraz zamrażarka, w której przechowujemy jedzenie znacznie dłużej i w znacznie niżej temperaturze, dochodzącej do -26 stopni. Mamy też całą gamę urządzeń specjalistycznych, jak lodówki turystyczne, chłodziarki do win i do cygar, czy stoły chłodnicze. W tym artykule zajmiemy się najpowszechniejszym urządzeniem, które występuje niemal w każdym domu. Czas na poradnik, jak wybrać chłodziarko- zamrażarkę!

Rodzaj urządzenia

Jak sama nazwa wskazuje, sprzęt łączy w sobie dwie podstawowe funkcje – chłodzenia i zamrażania produktów. Poszczególne modele różnią się między sobą umiejscowieniem zamrażalnika (na górze albo na dole) i liczbą drzwi – małe chłodziarki jednodrzwiowe z zamrażalnikiem oraz większe dwudrzwiowe z oddzielnym zamrażalnikiem i chłodziarką, dopasowane do potrzeb liczniejszych rodzin. Nowością są chłodziarko-zamrażarki side by side. w których znajduje się dwoje drzwi otwieranych na zewnątrz i położonych obok siebie. Po jednej stronie umiejscowiona jest zamrażalka, po drugiej chłodziarka. Urządzenie tego typu są duże i szerokie i nadają się jedynie do dużych, przestrzennych kuchni.

Klasa energetyczna

Podobnie jak w przypadku innych sprzętów AGD, jednym z najważniejszych parametrów jest ilość zużywanej energii. Tutaj ma to szczególne znaczenie, bo lodówka pracuje w domu praktycznie non stop. Większość chłodziarko-zamrażarek ma klasę A lub A+. Wybór wyższej klasy energetycznej to oszczędność kilkudziesięciu złotych w ciągu roku.

Agregat i termostat

To elementy, które sprawiają, że lodówka działa tak jak powinna. Agregat odpowiada za chłodzenie, natomiast termostat za regulację temperatury. Najczęstsze są urządzenia z jednym agregatem i jednym termostatem. Jeśli mamy dwa termostaty, możemy niezależnie kontrolować temperaturę i w chłodziarce i w zamrażarce.

Klasa zamrażarki i poziom hałasu

Jeśli planujemy długo przechowywać produkty w zamrażarce, należy zwrócić uwagę na klasę zamrażarki określonej liczbą gwiazdek. Im jest im więcej, tym niższa temperatura w środku i tym samym możliwość przechowywania jedzenia przez wiele miesięcy. Przykładowo, 2 gwiazdki oznaczają bezpieczne przechowywanie mrożonek przez 7 dni, natomiast 4 gwiazdki to temperatura -24 stopnie i możliwość trzymania żywności dłużej niż rok. Kolejny parametr, który można zmierzyć to poziom hałasu, wyrażony, tak jak klasa energetyczna, literami od A do E.

Najważniejsze technologie w nowoczesnych lodówkach

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na system No Frost, który polega na zamrażaniu schładzanym powietrzem oraz na usuwaniu wilgoci z wnętrza urządzenia. Dzięki temu w zamrażarce nie osadza się szron i lód, więc urządzenie nie wymaga regularne rozmrażania. Jedyna wada to konieczność przechowywania produktów w pojemnikach ze względu na to, że mogą szybciej niż normalnie wysychać. Niemniej ważny jest system Multi-Airflow. To rozwiązanie sprzyja wyrównywaniu temperatury wewnątrz, dzięki czemu produkty na górnych i dolnych półkach zachowują identyczną temperaturę, czego nie ma w starych lodówkach, gdzie zgodnie z prawem grawitacji im wyżej tym cieplejsze powietrze. Kolejne przydatne funkcje to szybkie zamrażanie oraz tryb wakacyjny, umożliwiający oszczędność energii bez konieczności całkowitego wyłączenia chłodziarki. Producenci zapewniają także coraz więcej rozwiązań z myślą o naszym zdrowiu – na przykład aktywny jonizator w lodówkach Beko, który neutralizuje bakterie, wirusy oraz inne czynniki odpowiedzialne za powstawanie nieprzyjemnego zapachu albo oparta na działaniu srebra powłoka antybakteryjna.

Istotne detale

Jeśli jeszcze nie wiemy, gdzie będzie stała lodówka lub myślimy o przeprowadzce w najbliższym czasie, warto zwrócić uwagę, czy chłodziarko-zamrażarka ma możliwość obustronnego montowania drzwi. Dzięki temu łatwej dopasujemy lodówkę do każdej kuchni. Należy także przyjrzeć się półkom i szufladom – czy mamy możliwość regulacji ich wysokości lub całkowitego usunięcia. Bardzo przydatna jest także kostkarka do lodu – umieszczona wewnątrz lub dostępna na zewnątrz bez konieczności otwierania lodówki. Jeśli zależy nam na wyjątkowej ekstrawagancji, możemy sobie pozwolić także na dyktafon, barek, czy czytnik kodów kreskowych.

Na chłodziarko-zamrażarce nie należy oszczędzać. Wybór właściwego urządzenia znacznie ułatwi nam prawidłowe odżywianie. Odpowiednia pojemność oraz właściwa temperatura i wilgotność to podstawa do odpowiedniego przechowywania żywności i co za tym idzie przyrządzania smacznym i zdrowych potraw.

powrót

pixel