Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Kuchnia gazowa czy indukcyjna? Porównanie płyt grzejnych

Wybór sprzętu AGD to jedno z priorytetowych zadań każdego, kto urządza dom lub mieszkanie. Odpowiedni sprzęt zagwarantuje bezpieczeństwo i wygodę podczas korzystania, a dodatkowo nie będzie generować niepotrzebnych kosztów związanych z jego użytkowaniem. Jednym z podstawowych urządzeń w każdym domu jest kuchenka. Korzysta się z niej niemal każdego dnia, jest niezbędna do przygotowywania domowych posiłków, a nierzadko stanowi też ozdobę kuchni. Sprzęt AGD ma być już nie tylko funkcjonalny, ale też designerski. Warto wiedzieć, jak połączyć obie te cechy, aby być w pełni zadowolonym z dokonanego wyboru.

Innowacyjność i zaawansowane technologie powodują, że na rynku sprzętu AGD pojawia się coraz więcej nowych rozwiązań. W przypadku tradycyjnych płyt gazowych, konkurencją dla nich są kuchnie elektryczne. Jedną z ich odmian są coraz popularniejsze płyty indukcyjne.



Tradycja ponad wszystko? Wady i zalety kuchenek gazowych


Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje kuchni gazowych. Zasada ich funkcjonowania jest taka sama – wszystkie działają na gaz, różnią się tyko wykonaniem oraz wyglądem. Są to kuchenki:

  • emaliowane,
  • ze stali nierdzewnej,
  • z hartowanego szkła.

Kuchenki emaliowane to najstarszy i jednocześnie najtańszy rodzaj kuchni gazowej. Od dziesięcioleci obecne są w wielu domach i nadal z łatwością można je kupić. Cieszą się dużą popularnością, ze względu na nieskomplikowany sposób użytkowania oraz przyzwyczajenia wielu osób do wykorzystywania gazu podczas gotowania. Nie bez znaczenia jest również cena. Sprzęty gospodarstwa domowego należą do jednych z najdroższych elementów wyposażenia, dlatego wiele osób chce zaoszczędzić już na etapie dokonywania zakupu. Ceny kuchni emaliowanych zaczynają się już od ok. 250 zł. Trzeba przy tym zdawać sobie sprawę, że zazwyczaj niższa cena wiąże się ze słabą jakością urządzenia oraz niewielkim zaawansowaniem technologicznym.

Kolejny rodzaj kuchenki gazowej to płyty ze stali nierdzewnej. Doskonale pasują do wnętrz w nowoczesnym, minimalistycznym stylu.

Kuchenki gazowe ze szkła hartowanego swoim wyglądem przypominają płyty ceramiczne. Są ciekawą alternatywą dla osób podążających za modą w projektowaniu użytkowym, ponieważ takie płyty grzejne doskonale wpisują się w nowoczesny styl. Jednak innowacyjny wygląd nie ma w tym przypadku związku z zaawansowaną technologią.


ZALETY KUCHNI GAZOWYCH:

  • Niskie koszty to jedna z największych zalet kuchenki gazowej. Niewielka jest cena zakupu oraz eksploatacji sprzętu;
  • Płyty grzejne na gaz są całkowicie niezależne od energii elektrycznej. Podczas przerw w dostawie prądu można bez przeszkód korzystać z kuchenki gazowej;  
  • Ze względu na niski poziom zaawansowania technologicznego kuchenki gazowe są mało podatne na usterki;
  • Korzystanie z kuchenek gazowych nie wiąże się z koniecznością wymiany garnków na wykonane ze specjalnej stali.


WADY KUCHNI GAZOWYCH:

  • Energia wytwarzana podczas spalania gazu tylko w połowie jest przekazywana do garnka, reszta ulatnia się w powietrze. Efektem tego jest długi czas gotowania;
  • Kuchnia gazowa wymaga doprowadzenia stałego przyłącza lub kupowania i dowożenia nowej butli z gazem za każdym razem, kiedy poprzednia zostanie opróżniona;
  • Instalacja lub butla gazowa to ryzyko powstawania niebezpiecznych rozszczelnień;
  • Brak stałego przyłącza gazowego powoduje problem, kiedy butla z gazem zostaje opróżniona. Nową można zamówić  telefonicznie, u dostawcy, który przywiezie ją do domu. Nie zawsze jest to możliwe w dni wolne od pracy. Taka sytuacja wiąże się z koniecznością przerwania gotowania;
  • Niski poziom bezpieczeństwa to niekwestionowana wada korzystania z kuchenek gazowych. Otwarty płomień wydobywający się z palnika to duże ryzyko poparzenia;
  • Kuchenkę gazową trudno utrzymać w czystości, ponieważ na palnikach często pojawia się trudny do usunięcia osad, co wiąże się z częstym przypalaniem garnków;
  • W przypadku korzystania z kuchni gazowej konieczne jest posiadanie w pełni sprawnych przewodów wentylacyjnych, aby uniknąć zaczadzenia.
  • Nie każdy rodzaj budownictwa przewiduje doprowadzenie przyłącza gazowego. Wiąże się to z koniecznością kupowania i dowożenia do domu butli gazowej, na którą musi być przewidziane  dodatkowe miejsce blisko kuchenki.



Nowoczesna technologia w kuchni. Wady i zalety kuchenek indukcyjnych


Płyta indukcyjna to jedna z odmian kuchenek elektrycznych. Jej działanie opiera się na zjawisku indukcji elektromagnetycznej, czyli zamiany energii w ciepło w dnie naczynia, a nie bezpośrednio na płycie grzejnej. Spośród wszystkich rodzajów kuchenek takie urządzenia są najdroższe, ale wynika to z dużego zaawansowania technologicznego.


ZALETY KUCHNI INDUKCYJNYCH:

  • Znaczny procent energii przekazywany jest do garnka, dzięki temu czas gotowania jest bardzo krótki;
  • Płyty indukcyjne są bezpieczne, ponieważ nigdy nie nagrzewają się na tyle mocno, aby można było się o nie oparzyć;
  • Zaawansowana technologia pozwala na efektywniejsze i wygodniejsze korzystanie z kuchenki;
  • Kuchnie indukcyjne łatwo utrzymać w czystości, ponieważ nie osadza się na nich tłuszcz. To także brak ryzyka spalonych garnków.


WADY KUCHNI INDUKCYJNYCH:

  • Płyty indukcyjne wiążą się z dużymi kosztami poniesionymi podczas zakupu;
  • Ze względu na zaawansowanie technologiczne częściej ulegają awariom niż tradycyjne kuchenki gazowe;
  • Należy używać tylko garnków wykonanych ze stali przystosowanej do gotowania na płycie indukcyjnej. Czasami wiąże się to z wymianą wszystkich dotychczas posiadanych naczyń do gotowania na nowe;
  • Często konieczne jest zamontowanie trójfazowej instalacji elektrycznej.


powrót

pixel