Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jaki wieloczynnościowy robot kuchenny warto kupić? Parametry techniczne i rodzaje.

Nowoczesne sprzęty ułatwiają wykonywanie wielu codziennych czynności. Jednym z najbardziej pomocnych jest wieloczynnościowy robot kuchenny, bez którego przygotowywanie potraw byłoby znacznie bardziej czasochłonne i uciążliwe. Jakie są rodzaje wielofunkcyjnych robotów kuchennych? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym poradniku.


Blender – ręczny i stojący


Najprostszą formą robota kuchennego, o niewielkich rozmiarach i wadze jest blender (tzw. rozdrabniacz). Moc urządzenia wynosi zazwyczaj od 180 do 1500 W. Używa się go do przygotowywania koktajli, sosów, zup, czy kremów. Rozdrabniacze dzielą się na: ręczne (blendery) oraz stojące (tzw. kielichowe). Rozdrabniacze stojące są wyposażone w pojemniki o zróżnicowanych pojemnościach - od 0,6 do 2 litrów. Tego rodzaju urządzenia są wyposażone w ostrza, które są zamontowane na dnie dzbanka. Najważniejszym elementem blendera jest stopa miksująca - może być wykonana z plastiku lub stali szlachetnej. Bardziej zaawansowane modele mogą posiadać dodatkowo młynek do kawy, czy też wbudowaną sokowirówkę oraz dodatkowe, wymienne końcówki, jak np. trzepaczka, nóż do kruszenia lodu itp.

Mikser


Drugim rodzajem robotów są miksery - ręczne lub stacjonarne. Pierwsze, są zbudowane z korpusu, do którego mocuje się wymienne końcówki (służące do mieszania, ucierania, lub ubijania). Dobrej jakości miksery przenośne są wyposażane dodatkowo w misę obrotową, kubek, rozdrabniacz kielichowy, a nawet wagę kuchenną.

Miksery stacjonarne składają się ze stacji roboczej połączonej z misą, do której montuje się korpus z końcówkami. Miksery stojące charakteryzuje lepsza jakość wykonania, wyższa moc (powyżej 1000 W), większa liczba poziomów prędkości (co najmniej 10) oraz większa pojemności misy (powyżej 4 litrów). Tradycyjne roboty z misą można kupić już od 500 złotych wzwyż. Pośród tego rodzaju urządzeń, wyszczególnić można także miksery planetarne (tzw. wieloczynnościowe), które zastępują wiele urządzeń kuchennych jednocześnie.

Robot kuchenny z misą


Tradycyjne roboty z misą charakteryzuje prosta konstrukcja, określona ilość przystawek oraz możliwość praktycznie całkowitego rozmontowania urządzenia. Mieszadła tradycyjnego robota obracają się wokół własnej osi, w jednym kierunku. Bardziej zaawansowaną wersją jest tego rodzaju sprzętu jest planetarny robot kuchenny. Jego mieszadła obracają się wokół własnej osi oraz wokół samej misy – dzięki temu mieszanie jest wykonywane wielokierunkowo, co umożliwia dokładniejsze i szybsze połączenie produktów. Jeżeli planujesz zakup robota planetarnego, bądź przygotowany na niemały wydatek - ceny tego rodzaju robotów zaczynają się od 2500 złotych. Przy zakupie robota z misą, zwróć uwagę na jej pojemność oraz materiał z jakiego jest wykonana, moc urządzenia (powyżej 100 W mocy czynnej lub ok. 300 W mocy biernej), sposobach sterowania urządzeniem oraz zabezpieczenia.

Wieloczynnościowy robot kuchenny


Kolejną grupę klasyfikacji rodzajowej robotów kuchennych stanowi robot z malakserem (tzw. multiplekser) - w standardowym wyposażeniu jest zaopatrzony w malakser, który umożliwia siekanie, rozdrabnianie oraz mieszanie. Elementem składowym urządzenia jest pojemnik, wykonany najczęściej z hartowanego szkła lub tworzywa sztucznego. Przy wyborze robota z malakserem sprawdź pojemność malaksera i rozdrabniacza, moc urządzenia (od 800 W), liczbę poziomów regulacji prędkości, możliwość rozbudowy o dodatkowe przystawki, sposób przechowywania.

Jednym z rodzajów wieloczynnościowych robotów kuchennych jest urządzenie typu Thermomix, nazywane mini kuchnią. Tego rodzaju sprzęt łączy w sobie cechy sokowirówki, parowaru, szybkowaru, czy maszynki do mielenia. Ponadto, roboty Thermomix gotują, pasteryzują, siekają, wyrabiają, miksują, ubijają.

Parametry, czyli na co zwrócić uwagę


Moc określa stopień wydajności energetycznej urządzenia. Im większa, tym urządzenie może dłużej pracować. Producenci robotów kuchennych podają informację o maksymalnej wydajności urządzenia, czyli tzw. mocy czynnej oraz moc bierną, która jest obliczana przy 10-minutowej pracy urządzenia na największych obrotach.

Kolejnym istotnym parametrem jest prędkość obrotów na minutę. Jednak producenci coraz częściej zamiast podawania stopnia prędkości wirowania noży i mieszadeł, informują konsumentów o ilości poziomów prędkości, które są regulowane ręcznie (przy pomocy pokrętła lub za pomocą elektronicznego układu regulowania prędkości).

Podczas wybierania konkretnego modelu robota kuchennego, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonana jest misa oraz jej pojemność. Jakość materiału ma bezpośredni wpływ na podatność na uszkodzenia oraz korodowanie (np. podczas mycia w zmywarce). Na rynku można spotkać misy wykonane z aluminium, stali nierdzewnej lub szlachetnej. Dobrze zwrócić uwagę także na wyposażenie w różnorodne rodzaje tarcz: (tnące, szatkujące, plastrujące, do cięcia na wiórki, ścierania, krojenia itp.) oraz tworzywo, z jakiego są wykonane (stal nierdzewna, tytan).  

Roboty kuchenne są wyposażone w ostre narzędzia, dlatego producenci nie lekceważą kwestii bezpieczeństwa w trakcie użytkowania. Modele, które są najbardziej zaawansowane technologicznie, są wyposażane w liczne zabezpieczenia, pozwalające zapobiec m.in. przypadkowemu wypadnięciu mieszadeł, przegrzaniu urządzenia, niewłaściwemu montażowi, czy niedomknięciu pokrywy.

powrót

pixel