Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jaki młynek do kawy najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Dobrą kawę możemy wypić nie tylko w kawiarni, ale także we własnym domu. Aby była ona świeża i aromatyczna, potrzebny będzie dobry młynek. Jaki młynek wybrać? Żarnowy czy nożowy? Dla konesera kawy posiadanie dobrego ekspresu do kawy oraz młynka to podstawa. Świeża kawa to nie tylko ta świeżo palona, ale także świeżo mielona, pełna aromatu. Jakie młynki dostępne są na rynku i co należy o nich wiedzieć?
Młynek BOSCH MKM 6003

Młynki elektryczne


Młynki elektryczne stały się wygodną alternatywą dla ręcznych. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, ustawic grubość i wielkość przemiału, nacisnąć i ewentualnie przytrzymać przycisk, by zmielić ziarna kawy. Wyróżniamy dwa rodzaje młynków elektrycznych:

Młynki udarowe (ostrzowe, nożowe). Są to młynki tańsze, przeznaczone głównie dla osób, którym nie zależy na bardzo wysokiej jakości zaparzanej kawy oraz zamierzają mielić również przyprawy. Nie można tutaj ustawiać grubości przemiału. Ponadto, powodują powstawanie pyłu, co zwiększa kwasowość naparu, a także nagrzewają kawę podczas mielenia, co powoduje utratę aromatu.

Młynki żarnowe. Są to młynki zautomatyzowane, działające podobnie do ręcznych. Większość modeli umożliwia regulację grubości przemiału, a także ilości parzonych kaw. Można w nich ustawić bardzo drobne mielenie, bardzo przydatne w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Dzięki tym zaletom są polecane przez koneserów.

Poza dwoma wyżej wymienionymi rodzajami w sprzedaży są także młynki z mechanizmem sterowanym komputerowo. Są to młynki elektryczne z wyświetlaczem LCD i automatycznymi programami do ustawiania grubości oraz czasu mielenia.

Żarna lub noże – najważniejszy element


Niewidoczne elementy mielące kawę są najważniejszą częścią młynka. Żarna mogą być płaskie lub stożkowe. W przypadku młynków do użytku domowego typ żaren nie ma większego znaczenia. Modele większe, używane w gastronomii, mają przeważnie żarna płaskie, za to modele mniejsze często mają żarna stożkowe, które w urządzeniach kompaktowych sprawdzają się lepiej. W młynkach udarowych są noże, które powodują powstawanie pyłu i nie rozdrabniają kawy tak równomiernie jak żarna. W przypadku młynka udarowego warto wybrać taki, który ma noże dwuskrzydłowe.

Pojemniki na ziarna całe i zmielone


Pojemnik na zmieloną kawę jest kolejnym ważnym elementem. Powinien zmieścić pożądaną ilość kawy. Standardowa pojemność to od 50 do 250 g. Warto też zwrócić uwagę na to, czy pojemnik łatwo się wkłada i wyjmuje. Musi on posiadać przykrywkę. Podajnik młynka elektrycznego, czyli pojemnik na ziarna musi mieć pokrywkę oraz być odpowiednio duży. Dzięki temu nie trzeba będzie zbyt często wymieniać ziaren. Największe podajniki mogą pomieścić nawet 1,5 kg ziaren kawy.

Ważne elementy wyposażenia młynka


Przy zakupie młynka do kawy warto zwrócić uwagę również na takie elementy, jak gumowe nóżki antypoślizgowe, wygodne pokrętło do ustawiania grubości i wielkości przemiału, wyświetlacz oraz tacka na odpady.

Materiał, z którego wykonano młynek


Materiał, z którego wykonano obudowę, ma nie tylko znaczenie estetyczne, ale i funkcjonalne. Stal (nierdzewna i chromowana ) i aluminium są najlepszym rozwiązaniem. Drewno pięknie się prezentuje, ale musi być zabezpieczone na przykład lakierem. Najtrwalsze jest bukowe i olchowe. Najważniejszy jest materiał, z którego wykonane są żarna lub noże oraz pozostałe elementy mechanizmu. Najlepiej, aby była to wytrzymała i trwała stal nierdzewna, utwardzona oraz chromowana. Pojemniki na zmieloną już kawę wykonane są najczęściej z plastiku, ale bywają też szklane lub stalowe. Zaletą szkła i tworzywa sztucznego jest przezroczystość, która pozwala kontrolować proces mielenia. Stal jest natomiast trwalsza. W przypadku plastiku trudno ocenić jakość przed zakupem, dlatego trzeba kierować się renomą producenta.

Parametry młynków elektrycznych


Młynki z wyższej półki mają moc od 200-900 watów, natomiast egzemplarze 150-watowe uchodzą za bardzo dobre jakościowo. Jeśli natomiast chodzi o obroty, to najlepsze są młynki wolnoobrotowe, gdyż podczas mielenia nie nagrzewają tak mocno kawy, co pozwala zmniejszyć utratę jej aromatu oraz uniknąć elektryzowania się zmielonej kawy do ścianek młynka. Ważniejsze są więc większe żarna niż obroty. W przypadku wydajności, rewelacyjnym wynikiem będzie 200 g kawy na minutę, a bardzo dobrym 115 – 130 g.

Przydatne funkcje


Warto zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe, które ułatwiają oraz uatrakcyjniają użytkowanie. Może to być możliwość ustawienia grubości przemiału, programator czasowy mielenia kawy oraz ustawienie ilości kaw (espresso), zabezpieczenie przed uruchomieniem czy też automatyczne wyłączanie.

Ceny młynków do kawy


Młynki do kawy kosztują od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy złotych. Osobom, które nie są koneserami i nie mają wielkich wymagań, powinien wystarczyć elektryczny młynek za 80 150 złotych. Ceny urządzeń dla prawdziwych kawoszy zaczynają się od 200 – 300 zł.

Podsumowując


Młynek do kawy to urządzenie, na którym nie warto oszczędzać, jeśli chce się mieć w domu model wysokiej jakości. Szczególnie dla miłośników espresso jest ważne, aby młynek mielił ziarna bardzo drobno. Przy wyborze należy kierować się zarówno jakością urządzenia, jak i wielkością, odpowiednią do potrzeb domowników. Ważne są też dodatkowe, gwarantujące wygodę użytkowania, funkcje.

powrót

pixel