Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jaką lodówkę kupić? Poradnik od A do Z

Sprzęty gospodarstwa domowego znacząco wpływają na komfort życia, ponieważ ułatwiają wykonywanie wielu codziennych czynności. Co więcej, niektórych prac nie udałoby się wykonać bez odpowiednich urządzeń. Do najbardziej podstawowych i niezbędnych w każdym domu należą: odkurzacz, lodówka, kuchenka i piekarnik oraz pralka. Oczywiście dałoby się mieszkać bez sprzętów AGD, ale jakość i komfort życia byłyby na bardzo niskim poziomie. O ile podłogi można zamiatać, gotować na niewielkiej kuchence, prać ręcznie, a z piekarnika całkowicie zrezygnować, o tyle ciężko jest sobie wyobrazić życie bez lodówki. W związku z tym, warto wybrać taki rodzaj urządzenia, które przez długie lata będzie niezawodnie działać, a korzystanie z niego zapewni wygodne życie.


Rodzaje lodówek


Choć rynek sprzętu AGD jest niezwykle szeroki, stale pojawiają się na nim nowe modele i rodzaje urządzeń. Dzięki temu, każdy może dokonać optymalnego wyboru, który pozwoli na użytkowanie sprzętu dostosowanego do indywidualnych potrzeb i wymagań. Podczas kupowania lodówki warto więc w pierwszej kolejności zdecydować o wyborze konkretnego rodzaju:

  • lodówka (inaczej: chłodziarka)

jest to najprostszy typ tego rodzaju urządzeń, który jest doskonale znany od wielu lat. Sama lodówka, bez wbudowanej zamrażarki charakteryzuje się zazwyczaj niewielkimi rozmiarami oraz podstawowymi funkcjami. Idealnie sprawdza się w bardzo małych mieszkaniach, w których kuchnia jest niewielka, w pokojach akademickich, domkach działkowych czy w każdej innej przestrzeni, gdzie nie ma możliwości wstawienia większej lodówki, a korzystanie z zamrażarki nie jest konieczne. Należy mieć świadomość, że lodówka służy do chłodzenia żywności, a nie jej mrożenia. Wymiary chłodziarek wahają się w granicach: 50-180 cm (wysokość) x 45-60 cm (szerokość) x 46-64 cm (głębokość);

  • lodówko-zamrażarka (inaczej: chłodziarko-zamrażarka)

od samej lodówki różni się tym, że ma wbudowany zamrażalnik. Jest to najpowszechniejszy i najbardziej funkcjonalny rodzaj lodówki, który można spotkać niemal w każdym domu. Lodówko-zamrażarka jest zazwyczaj nieco wyższa niż sama lodówka, ale dostępne są też modele o niewielkich rozmiarach, w których komora mrożąca jest bardzo mała. Dzięki temu nie trzeba z niej rezygnować i można dostosować ten rodzaj sprzętu AGD do własnych potrzeb oraz wielkości pomieszczenia. Zamrażarka może znajdować się na górze urządzenia lub na dole. Wymiary lodówko-zamrażarek wynoszą: 110-200 cm (wysokość) x 55-60 cm (szerokość) x 60x65 cm (głębokość);

  • lodówka side by side

istnieje kilka wariantów tego rodzaju sprzętu AGD: chłodziarka połączona z zamrażarką, obie o podobnych rozmiarach i z wspólnym zasilaniem, ale mogą to też być dwa niezależne urządzenia, np. chłodziarka z oddzielną komorą na wino. Tego typu lodówki standardowo są dwuskrzydłowe, ale na rynku dostępne są nawet trzydrzwiowe modele. Dzięki temu mają wiele miejsca, a nawet dodatkowe komory chłodzące do przechowywania żywności. Lodówki side by side są najdroższe na rynku – ich cena sięga nawet kilku tysięcy złotych. Wymiary również są pokaźne, ponieważ wahają się w granicach: 175-200 cm (wysokość) x 89-120 cm (szerokość) x 62-90 cm (głębokość);

  • lodówka do zabudowy

są to różnego rodzaju urządzenia, zarówno same lodówki, jak i z zamrażalnikiem, które można wbudować w meble kuchenne. Drzwi takiego urządzenia są płaskie, a obudowa nie posiada od zewnątrz szczególnych zdobień, kolorystyki itp., ponieważ lodówka będzie całkowicie „schowana” w meblu. Zaletą tego rodzaju urządzenia jest możliwość maksymalnego dopasowania go do wyglądu kuchni;

  • lodówka turystyczna

jest to szczególny rodzaj urządzenia, którego z reguły nie stosuje się w domach, ale warto o nim wspomnieć, ponieważ pełni taką samą funkcję chłodzącą, jak każda inna lodówka. Określenie turystyczna wiele wyjaśnia i wskazuje na niewielki rozmiar sprzętu oraz małą ilość dodatkowych funkcji, jak np. mrożenie. Jej dużą zaletą jest możliwość przenoszenia w każde miejsce oraz niewielkie rozmiary, które są wystarczające podczas podróży. Urządzenie można podłączyć do gniazda zapalniczki samochodowej lub używać wkładów chłodzących, bez konieczności podłączania lodówki do prądu.


Powszechnie, do nazwania chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki używa się jednego określenia: lodówka. Nie jest to więc precyzyjne sformułowanie, dlatego warto dookreślić ten rodzaj sprzętu AGD informacją, czy lodówka jest z czy bez zamrażarki. Mimo tego, przyjęto, że termin lodówka może oznaczać róże rodzaje, dlatego jego użycie jest bardzo częste.


Istotne parametry lodówek


Dla optymalnego wykorzystania urządzenia i gwarancji właściwego działania, należy uwzględnić podstawowe właściwości lodówek. Poszczególne modele różnią się parametrami, z których najważniejsze to:

  • klasa energetyczna,
  • klasa klimatyczna,
  • zdolność utrzymywania temperatury bez zasilania,
  • zdolność zamrażania,
  • czynnik chłodzący,
  • liczba agregatów i termostatów,
  • poziom generowanego hałasu.


Wybór właściwej klasy energetycznej pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ponieważ lodówki różnią się ilością zużywanej energii w ciągu roku. Ten parametr określa się literami w zakresie od A+++ do D (w przypadku chłodziarek) lub G (w przypadku chłodziarko-zamrażarek oraz lodówek do przechowywania win). Najbardziej oszczędna lodówka to ta, która ma klasę energetyczną A+++ (każdy plus przy literze A oznacza o 10% mniej zużycia energii


Z energooszczędnością wiąże się klasa klimatyczna, ponieważ odpowiednio dobrane parametry urządzenia do panujących warunków klimatycznych wpływają na efektywność działania lodówki, a tym samym bezpośrednio  na poziom zużycia energii. Unia Europejska ustaliła normy temperatury dla urządzeń chłodzących. Te warunki określa się w następujący sposób:


Symbol
Rodzaj klimatu
Zakres temperatury
T klimat tropikalny 18 - 43 stopnie C
ST klimat subtropikalny 18 - 38 stopnie C
N klimat normalny 16 - 32 stopnie C 
SN klimat subnormalny 10 - 32 stopnie C


Odpowiednie lodówki do pracy w Polsce są oznaczone klasą klimatyczną normalną i subnormalną.

Zdolność utrzymywania temperatury w urządzeniach chłodniczych bez zasilania to przydatna cecha lodówki, która gwarantuje właściwe działanie podczas awarii elektrycznych. W zależności od producenta, sprzęt może utrzymywać niską temperaturę od 2 do nawet 54 godzin bez konieczności dopływu prądu.

Zdolność zamrażania to ważna cecha lodówki, która pozwala na dłuższe przechowywanie pożywienia. Wybierając sprzęt z funkcją mrożenia należy zwrócić uwagę na wysokość osiąganej temperatury w stosunku do ilości produktów spożywczych. Dobra lodówka to taka, która ma zdolność zamrażania wyższą niż 5 kg, natomiast w sprzedaży dostępne są urządzenia, które uwzględniają przedział od 2 do 25 kg oraz temperaturę aż do -26 stopni Celsjusza. Wielkość i rodzaj zamrażarki warto dostosować do własnych potrzeb, ponieważ nie każdy potrzebuje ogromnego zamrażalnika. czasem lepiej wykorzystać dodatkowe centymetry urządzenia oraz zużywaną energię na chłodzącą część lodówki. Lepiej też zdecydować się na zamrażarkę skrzyniową, ponieważ wyróżnia ją lepsza zdolność zamrażania niż w przypadku szufladowej.


Oprócz zdolności zamrażania ważny jest też czynnik chłodzący, który wpływa na wysokość temperatury panującej we wnętrzu samej chłodziarki. Najbardziej wydajny energetycznie i niemal nieszkodliwy dla środowiska jest czynnik chłodzący w formie nasyconego węglowodoru organicznego oznaczanego jako R600a, czyli płynu, który paruje w niskiej temperaturze. Powszechne są też czynniki R134a oraz R12, których efektywność jest jednak mniejsza. Temperatura w chłodzącej części urządzenia jest dodatnia i wynosi od 2 do 8 stopni Celsjusza.

Termostat służy do regulacji temperatury, natomiast agregat sprawia, że lodówka w ogóle działa. W zależności od modelu, w lodówce znajdują się jedno, dwa lub więcej takich urządzeń. Zawsze jednak muszą występować oba rodzaje:

  • jeden termostat + jeden agregat

chłodziarka oraz zamrażalnik są zintegrowane i działają jednocześnie, a termostat reguluje temperaturę w całym urządzeniu; jest to najczęściej spotykane i najmniej skomplikowane rozwiązanie w przypadku popularnych chłodziarko-zamrażarek;

  • jeden agregat + dwa termostaty

obie komory (chłodząca i mrożąca) działają w tym samym czasie, bez możliwości wyłączenia jednej z nich, ale temperaturę można regulować oddzielnie;

  • dwa agregaty + dwa termostaty

nie tylko można regulować temperaturę oddzielnie w części chłodzącej i mrożącej, ale też można wyłączyć jedną komorę, kiedy nie jest używana, np. pusty zamrażalnik. Takie rozwiązanie pozwala na optymalne dostosowanie sprzętu do indywidualnych potrzeb jego właściciela oraz rozsądne użytkowanie, które wpływa na obniżenie kosztów eksploatacji, np. poziomu zużycia energii.


Poziom hałasu, który powstaje podczas pracy lodówki jest istotnym czynnikiem, który wpływa na komfort życia. Poziom hałasu oznacza się literami: od A (do 25 dB) do N (powyżej 65 dB). Najpopularniejsze urządzenia generują hałas na poziomie poniżej 45 dB, co zapewnia cichą pracę lodówki.


Dodatkowe funkcje


Oprócz podstawowych parametrów, które umożliwiają optymalną pracę oraz korzystanie z urządzenia, istnieje szereg dodatkowych funkcji. Znacznie ułatwiają obsługę lodówki, a niektóre zapewniają nawet bezpieczeństwo użytkowania. Zapewniają też więcej przydatnych możliwości:

kostkarka – może być wbudowana zewnętrznie lub wewnętrznie; jest to praktyczne urządzenie, które ułatwia dozowanie kostek lodu wprost do szklanki; tradycyjną formą mrożenia kostek lodu jest wykorzystywanie do tego specjalnych foremek, które stanowią standardowe wyposażenie każdej chłodziarko-zamrażarki (należy mieć na uwadze, że lodówki z zewnętrzną kostkarką mają znacznie obniżoną klasę energetyczną);

dystrybutor wody – służy do schładzania wody i wlewania jej bezpośrednio do szklanki; działa na podobnej zasadzie jak kostkarka;

systemy SoftClose lub Soft System – służą do delikatnego zamykania drzwi; producenci lodówek wykorzystują różne systemy o tej właściwości;

system Antyfinger Print – ochrona obudowy przed pozostawianiem nieestetycznych śladów dłoni;

system No Frost – automatycznie zapobiega osadzaniu się szronu i lodu wewnątrz lodówki poprzez redukcję wilgotności, dzięki czemu jednocześnie minimalizuje nieprzyjemne zapachy;

system Multi-Airflow – obieg powietrza wyrównujący temperaturę, dzięki czemu produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość;

funkcja szybkiego mrożenia/chłodzenia – przydatna szczególnie w upalne dni i kiedy chce się przechować dużą ilość produktów, ponieważ pozwala gwałtownie obniżyć temperaturę i szybko schłodzić (w chłodziarce) lub zamrozić (w zamrażarce) produkty; funkcja wyłącza się automatycznie po osiągnięciu optymalnej temperatury;

tryb wakacyjny – pozwala utrzymać niską, stałą temperaturę w lodówce i w ten sposób zapewnia mniejsze zużycie energii;

elektroniczny termostat – pozwala na precyzyjniejsze ustawienie temperatury niż za pomocą sterowania ręcznego;

możliwość obustronnego montowania drzwi – jest to funkcja, która okazuje się przydatna w momencie zmiany ustawienia mebli i sprzętów kuchennych, ponieważ może się okazać, że otwieranie lodówki na dotychczasową stronę stanie się niemożliwe; obustronne montowanie drzwi jest możliwe dzięki odkręcanemu uchwytowi;

specjalne półki – przeznaczone do przechowywania np. butelek wina, jajek, mniejszych produktów;

specjalna komora (tzw. komora świeżości) – panuje w niej niższa temperatura i stała wilgotność, inna niż w pozostałej części lodówki, dzięki czemu można dłużej przechowywać produkty, zwłaszcza te, które wymagają specjalnych warunków, np. świeże warzywa i owoce;

powłoka antybakteryjna – pokrywa wnętrze komory chłodzącej oraz drzwi lodówki; zawiera jony srebra, które uwalniają się powłoki i w ten sposób hamują rozwój bakterii, grzybów i pleśni, dzięki czemu przechowywane produkty dłużej zachowują świeżość;

dodatkowa taca do zamrażania – przydatna do mrożenia produktów, które łatwo legają sklejaniu podczas mrożenia, np. plastry owoców czy produkty mączne, takie jak pierogi;
wyświetlacz z dyktafonem – jest to innowacyjne rozwiązanie, które nie tylko pozwala na wyświetlanie godziny czy temperatury panującej wewnątrz lodówki, ale umożliwia również nagrywanie krótkich wiadomości dla reszty domowników, np. informacji z listą zakupów;

alarm otwartych drzwi – jest to bardzo przydatna funkcja, która informuje sygnałem dźwiękowym, kiedy drzwi lodówki nie są domknięte; sprawdza się szczególnie w sytuacjach, gdy z lodówki często korzystają dzieci;

energooszczędne oświetlenie LED – każda lodówka posiada oświetlenie, jednak zazwyczaj zużywa więcej energii i nie zapewnia dobrego, rozproszonego światła, które dociera do każdego zakamarka lodówki;

półki ze szkła z możliwością regulacji poziomu – jest to standard w większości współczesnych urządzeń, jednak nadal można kupić lodówki z półkami, które są wykonane z cienkich, metalowych prętów bez możliwości regulowania poziomu, na którym się znajdują; szkło, z którego wykonuje się półki jest hartowane, dlatego zapewnia bezpieczeństwo użytkowania.


Na rynku dostępnych jest wiele lodówek o designerskim wyglądzie. Ich parametry są różne, mogą być nawet podstawowe, ponieważ głównym zadaniem takiego urządzenia jest spełnienie funkcji dekoracyjnej. Kilka lat temu popularne stały się lodówki marki Indesit, pokryte specjalną powłoką, po której można było pisać mazakami. Zestaw flamastrów w kilku kolorach był nawet dołączany do sprzętu AGD podczas zakupu. Obecnie popularne są lodówki w stylu retro, które mają charakterystyczny lekko zaokrąglony kształt i stylowe klamki. Bogata jest również gama kolorystyczna tego rodzaju urządzeń – od tęczowych barw, po klasyczną czerń, biel oraz srebro. Dzięki różnorodności stylów każdy może wybrać sprzęt AGD, który stanie się prawdziwą ozdobą kuchni.


Pytania, które warto sobie zadać przed zakupem


Dla dokonania najlepszego wyboru, należy uwzględnić własne potrzeby oraz możliwości finansowe i mieszkaniowe, żeby uniknąć zakupu zbyt dużej, drogiej, albo niefunkcjonalnej lodówki. W tym celu warto zadać sobie kilka podstawowych pytań. Odpowiedzi na nie pozwolą wybrać optymalne urządzenie:

  • Ile osób będzie korzystało z lodówki?

Jest to podstawowy czynnik, od którego zależy wielkość sprzętu. Uważa się, że dla jednej osoby najodpowiedniejsza jest lodówka o pojemności od 80 do 100 litrów. Dotyczy to głównej części – chłodzącej, zamrażarka zawsze jest mniejsza. Każda kolejna osoba to dodatkowe 30 l pojemności w lodówce.

  • Jak duża jest kuchnia?

Jest to drugi rzecz, na którą należy zwrócić uwagę podczas decydowania o wielkości lodówki, ale nawet w przypadku niewielkiej kuchni nie trzeba całkowicie rezygnować z zamrażarki. Czasami lepiej wybrać lodówkę z najmniejszą komorą mrożącą niż bez nie, ponieważ jest to przydatna część lodówki.

  • Czy w niedługim czasie planowany jest remont i zmiana mebli?

Warto uwzględnić ten wariant i dobrze przemyśleć zakup sprzętu AGD, ponieważ może się okazać, że do nowych mebli najodpowiedniejsza będzie lodówka pod zabudowę. Warto wtedy od razu kupić sprzęt dostosowany do tego wariantu.

  • Które dodatkowe funkcje lodówki są niezbędne?

Nowoczesne lodówki mają mnóstwo dodatkowych funkcji, które na początku mogą wydać się przydatne, a nawet niezbędne. W rzeczywistości nie zawsze opłaca się inwestować w zaawansowany technologicznie sprzęt, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup i dostosować go do własnych potrzeb, np. lodówka z kostkarką i dystrybutorem wody przyda się osobom, które często organizują przyjęcia w domu, a alarm otwartych drzwi i system Antyfinger Print może okazać się przydatny, jeśli w domu mieszkają dzieci. Trzeba mieć świadomość, że im bardziej nowoczesna i większa lodówka, tym wyższa cena, która może sięgnąć nawet kilku tysięcy złotych.


Znani producenci lodówek


Przy wyborze sprzętu AGD częstym kryterium jest popularność danego producenta. Rzeczywiście, niektóre marki funkcjonują na rynku od wielu lat, dlatego mają bogate doświadczenie i możliwości technologicznie, dzięki czemu produkty, które oferują oznaczają się najwyższą jakością. Najbardziej znanymi i chętnie wybieranymi producentami lodówek są: Amica, Zanussi, Whirlpool, Ardo, Electrolux, Indesit, Bosch, Liebherr, Samsung, Sharp, Candy, Mastercook, Gorenje, Ariston, AEG oraz Baumatic. Trzeba mieć świadomość, że marka w znacznej mierze warunkuje wysokość ceny produktu.


powrót

pixel