Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać spieniacz do mleka?

Spieniacz do mleka

Spieniacze napowietrzają ciepłe lub zimne mleko, zmieniając je w pianę, i służą do przyrządzania kremowych napojów kakaowych, szejków mlecznych lub specjalnych rodzajów kawy z mlekiem, jak cappuccino lub latte macchiato. Pianka mleczna powstaje w wyniku zamknięcia wtłoczonego powietrza przez tłuszcz i białko mleczne, w wyniku czego powstają małe bąbelki. Mleko zwiększa swoją objętość i zamienia się w drobnoporowatą, miękką piankę.

Spieniacze do mleka są dostępne w postaci urządzeń elektrycznych z wirującą głowicą lub sitkiem do wytwarzania pianki, tłokowych z sitkiem spieniającym lub automatycznych z przewodem parowym. Oprócz zastosowanej techniki różnią się przede wszystkim ceną: spieniacze parowe są zwykle częścią ekspresów ciśnieniowych i są droższe od pozostałych dwóch wariantów.

spieniacz do mlekaTłokowy spieniacz do mleka

Spieniacz tłokowy jest obsługiwany ręcznie. Urządzenie składa się z pojemnika ze szkła lub stali szlachetnej z przykrywką, do której jest przymocowane ruchome sitko spieniające o gęstych oczkach. Sitko jest połączone z tłokiem zakończonym wysuwanym uchwytem wystającym ze środka przykrywki.  Podnoszenie i opuszczanie uchwytu sprawia, że sitko porusza się w mleku, napowietrzając je. Spieniacz tłokowy nie może jednak podgrzewać mleka. W porównaniu do pozostałych rozwiązań urządzenie wytwarza piankę najwolniej.
 
Elektryczny spieniacz do mleka

Spieniacz elektryczny napędzany jest silnikiem zasilanym bateriami lub z sieci elektrycznej. Urządzenie jest dostępne w wersji z końcówką spieniającą lub naczyniem. Spieniacze wyposażone w wibrującą końcówkę napowietrzają nią mleko, natomiast urządzenia z naczyniem mają w zależności od modelu mieszadełko spieniające lub wirujące sitko do wytwarzania pianki. Modele z naczyniem samodzielnie spieniają mleko po naciśnięciu przycisku. Modele z końcówką spieniającą zanurzane są ręcznie na 15 do 20 sekund w mleku, przy czym należy je poruszać w górę i w dół. W odróżnieniu od urządzeń z końcówką spieniającą wiele urządzeń z naczyniem może jednocześnie podgrzewać mleko.
 
Spieniacze parowe z dyszą

W spieniacze parowe są często wyposażone ekspresy ciśnieniowe. Urządzenia wytwarzają piankę, tłocząc przez dyszę gorącą parę wodną do zimnego mleka. W tym celu dyszę urządzenia (zwanego również pannarello) należy zanurzyć w pojemniku wypełnionym mlekiem i powoli ją opuszczać. W ten sposób zostanie także spienione mleko znajdujące się na dole pojemnika. Urządzenia typu cappucinatore zasysają mleko przez wężyk, ich wadą jest jednak konieczność częstego i gruntownego czyszczenia, aby zapobiec rozwijaniu się zarodków.

powrót

pixel