Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać robota kuchennego?

Robot kuchenny to niezastąpiona pomoc. Łączy w sobie możliwości kilku urządzeń w jednej, zwartej konstrukcji, i płynnie zmienia zastosowanie za sprawą różnych końcówek i prędkości pracy. Pozwoli szybko posiekać wybrane składniki, zmiksować, ubić pianę, przygotować ciasto, przygotować świeży wyciskany sok. Na rynku mamy wiele takich urządzeń o bardzo zróżnicowanych cenach. Najtańsze roboty kupimy za mniej niż 300 zł, najdroższe, jak kultowe Kitchen Aid, czy potrafiący również gotować Tefal Cuisine Companion, nawet za kilka tysięcy! Co powinniśmy brać pod uwagę szukając najlepszego rozwiązania dla siebie?

Robot KITCHEN AID 5KFP1335E AC

Parametry


Zawsze przed zakupem sprzętu AGD, warto zapoznać się ze specyfikacją techniczną. W przypadku robota kuchennego, duże znaczenie ma moc urządzenia, która decyduje o jego efektywności. Urządzenia o małej mocy (na przykład 450W) szybko się nagrzewają i odmawiają dalszej pracy. Jeśli zależy nam na wykonaniu w krótkim czasie kilku różnych czynności (bo szykujemy sałatkę, sos i ciasto), lepiej wybrać takie urządzenie, które będzie pracować bez wymuszonego odpoczynku. Działanie robota kuchennego opiera się na ruchu. Im szybciej obracają się ostrza, tym szybciej i dokładniej wykonamy określone działanie miksowanie, szatkowanie, ubijanie piany. Dlatego drugim ważnym elementem jest liczba obrotów na minutę. Trzecia istotna rzecz to liczba prędkości. Mając do dyspozycji nie 2 a 8 różnych prędkości na pewno łatwiej dopasujemy szybkość pracy do swoich potrzeb.

Akcesoria


Z grubsza, konstrukcja robotów kuchennych jest podobna. Dysponujemy podstawą, w której kryje się silnik urządzenia, misą lub kielichem, w którym znajdują się produkty, oraz wahadłem z wymiennymi końcówkami. Im więcej końcówek, tym więcej różnych działań możemy wykonać. Wśród wyposażenia możemy znaleźć nóż, końcówkę do ubijania, tarczę do krojenia w plastry (czasami nawet dwie o różnych grubościach), hak do wyrabiania ciasta, popychacz, trzepaczkę.

Bezpieczeństwo


Należy zwracać uwagę na to, czy robot kuchenny ma odpowiednie zabezpieczenia. Producenci powinni zapewnić ochronę przed przegrzaniem (w takiej sytuacji urządzenie wyłącza się automatycznie), a także zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem, jeśli pojemnik nie jest zamknięty. Niektóre roboty nie uruchamiają się także wtedy, gdy są złożone w nieprawidłowy sposób.

Rozmiary i waga


Rozmiary mają znaczenie, jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w kuchni. Na przykład KENWOOD-AGD FPM250 Multipro jest małym urządzeniem, bo podstawa to zaledwie 20x20 centymetrów. Waga jest natomiast istotna, jeśli często będziemy przenosić urządzenie z miejsca na miejsce. Z drugiej strony, nie ma potrzeby wybierać najmniejszych urządzeń, ponieważ te duże mają większą pojemność misy.

Jakość materiałów


Decyduje oczywiście o trwałości urządzenia. Zawsze lepiej wybierać solidniejsze roboty, czyli stawiać na te wykonane ze stalowych, a nie z plastikowych elementów. Także jakość wykonania ostrzy i tarcz jest istotna, szczególnie jeśli będziemy używać robota do trudnych wyzwań, jak kruszenie lodu czy zgniatanie twardych elementów jak orzechy.

Robot kuchenny to dobra inwestycja zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i kuchennych nowicjuszy. Aby komfortowo i bezpiecznie korzystać ze wszystkich jego możliwości, najlepiej wybrać urządzenie ze średniej półki. Z łatwością znajdziemy takie szukając wśród marek takich jak Bosch, Kenwood, MPM czy Philips.

powrót

pixel