Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać okap do kuchni?

Aby wybrać odpowiedni i skuteczny okap, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na jego stylistykę, ale przede wszystkim na jego funkcje, położenie i wymiary kuchni. Producenci oferują nam pięć rodzajów okapów, które różnią się umiejscowieniem i sposobem montażu. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Okap GORENJE DSTS6545GES

Okap kominowy (przyścienny)


Okap kominowy, zwany także przyściennym, jest konstrukcją wiszącą samodzielnie. Posiada długi komin zawierający rurę doprowadzoną do szybu wentylacyjnego, do którego odprowadzają zanieczyszczenia. Okapy kominowe występują w formie narożnej i skośnej. Są to duże okapy stalowe, gustowne i nowocześnie wykończone. Mają dobrą wydajność i są tanie w eksploatacji. Aby móc taki okap zamontować, trzeba posiadać w kuchni otwór wentylacyjny oraz dodatkową kratkę, która zapewni wentylację grawitacyjną.

Okap podszafkowy


Konstrukcja okapu podszafkowego umożliwia przymocowanie go bezpośrednio do ściany lub tuż pod szafką. Okapy te są niewielkich rozmiarów i można mocować je niezależnie od innych obecnych w kuchni elementów. Są niedrogie w zakupie, ale niestety drogie w eksploatacji i mają niską wydajność.

Okap wyspowy


Okapy wyspowe mają nowoczesny i stylowy wygląd podobny do okapów kominowych, ale różnią się sposobem montażu. Nie montuje się ich do ściany lecz do sufitu. Mają duże rozmiary, nawet 90 cm szerokości, przez co najlepiej sprawdzają się w dużych kuchniach, głównie w przypadkach, kiedy płyta grzewcza umieszczona jest na środku pomieszczenia. Podobnie jak okapy kominowe odprowadzają zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego, a więc potrzebują także otworu wentylacyjnego i kratki zapewniającej wentylację grawitacyjną. Okapy te są bardzo drogie w zakupie, ale za to tanie w eksploatacji. Są wyposażone w dodatkowe, zaawansowane funkcje. Okap można zamocować nad płytą grzewczą znajdującą się w niestandardowym miejscu.

Okap teleskopowy


Okap teleskopowy jest urządzeniem do zabudowy, które montuje się na dnie kuchennej szafki. Posiada powierzchnię pochłaniającą i specjalną szufladę, której wyciągnięcie uruchamia lub wyłącza okap, a także zwiększa jego powierzchnię. Jest to wydajne urządzenie, które można łatwo ukryć w kuchni. Działa w obiegu zamkniętym jako pochłaniacz i pozwala pozyskać dodatkową przestrzeń do przechowywania naczyń.

Okap blatowy


Okap blatowy to najnowsze rozwiązanie oferowane przez producentów. Okap ten montuje się na blacie, tak jak płyty kuchenne, lub nad blatem na specjalnym wysięgniku. Są to okapy o wysokiej wydajności.

Rodzaje filtrów


Warto zwrócić uwagę na rodzaje filtrów, jakie występuję w okapach.
  • filtry metalowe – są to skuteczne filtry zatrzymujące cząsteczki tłuszczu, nie trzeba ich wymieniać, wystarczy umyć ciepłą wodą co 4 miesiące.
  • filtry węglowe – są ważne w przypadku podłączenia do szybu wentylacyjnego, filtrują powietrze, pochłaniając zapachy i oddając do pomieszczenia czyste powietrze.
  • filtry flizelinowe – najczęściej występują w okapach podszafkowych, warstwa flizeliny zatrzymuje cząsteczki tłuszczu. Filtry te trzeba wymieniać co kilka miesięcy.

Na co zwracać uwagę przy wyborze okapu?


Wybór okapu powinien opierać się nie tylko na jego funkcjach. Musi także uwzględniać warunki, jakie stwarza nasza kuchnia. Bardzo ważne są wymiary pomieszczenia. Im większą mamy kuchnię, tym wyższa powinna być wydajność okapu. Wyraża się ją w metrach sześciennych na godzinę, oznaczających maksymalną ilość przefiltrowanego powietrza w ciągu jednej godziny. Aby wybrać odpowiedni okap, należy policzyć objętość kuchni i pomnożyć przez 6, gdyż wydajny i skuteczny okap musi przynajmniej 6-krotnie oraz maksymalnie 12-krotnie w ciągu godziny przefiltrować całe znajdujące się w kuchni powietrze. Do małych kuchni warto wybrać okapy podszafkowe, a do dużych, otwartych – okapy wyspowe lub kominowe. Ważną kwestią jest także emisja hałasu, zwłaszcza, kiedy kuchnia jest otwarta i połączona z salonem. Aby działanie okapu nie zakłócało komfortu domowników, poziom hałasu nie powinien przekraczać 55 decybeli.

Okap może pracować na dwa sposoby: jako pochłaniacz oraz wyciąg.
  • Pochłaniacz zasysa powietrze z kuchni, filtruje je, a następnie wydmuchuje z powrotem do wnętrza. Działa w obiegu zamkniętym i nie wymaga podłączenia do szybu wentylacyjnego. Jest droższy w eksploatacji.
  • Wyciąg zasysa powietrze wraz z parą wodną, zapachami i zanieczyszczeniami, kierując je do szybu wentylacyjnego. Działa w obiegu otwartym, jest skuteczniejszy i tańszy w eksploatacji.
Producenci okapów oferują nam dwie możliwości sterowania nimi: mechaniczny – za pomocą przycisków i suwaków, a także elektroniczny – wyposażony w panel dotykowy.

Dodatkowe funkcje okapu


Wiele modeli okapów poza standardowym działaniem posiada także dodatkowe funkcje, które zwiększają komfort użytkowania. A są to między innymi: czasowe wyłączenie, pilot zdalnego sterowania, możliwość pracy 24-godzinnej, tryb intensywny, regulacja oświetlenia, sensor, system wyciszający oraz czujnik czyszczenia.

Podsumowując


Choć producenci i dystrybutorzy oferują nam okapy w przeróżnej stylistyce oraz szerokim przedziale cenowym, nie powinny to być najważniejsze czynniki przy wyborze. O wiele większe znaczenie ma wydajność okapu, poziom wytwarzanego przez urządzenie hałasu, a także dostęp do szybu wentylacyjnego.

powrót

pixel