Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać lodówkę turystyczną?

Wyprawa na plażę z chłodzącymi napojami, wyjazd na działkę, biwak – im bliżej kalendarzowego lata, tym więcej sytuacji, w których może przydać się przenośna lodówka turystyczna. Na rynku mamy wiele różnych produktów, które pomogą zachować niską temperaturę wybranych artykułów spożywczych. Jak wybrać ten właściwy? Podpowiadamy, co wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności.

Lodówki turystyczne

1. Rodzaj chłodziarki
Wyróżniamy kilka rodzajów lodówek. Najprostsze, i co za tym idzie najtańsze, to nic innego jak torby termiczne, gdzie niska temperatura jest utrzymywana dzięki przygotowanym wcześniej wkładom chłodzącym. W takiej lodówce możemy zachować niską temperaturę do 12 godzin. Zupełnie innym typem lodówki są urządzenia z zasilaniem elektrycznym. Te podłączamy do samochodowego gniazdka (12V lub 24V). Zapewniają chłodzenie przez cały czas, kiedy jesteśmy w trasie. Dodatkowo, mogą utrzymywać także wysoką temperaturę, dzięki czemu przewieziemy ciepłe posiłki czy herbatę. W porównaniu do prostych chłodziarek z wkładami, są znacznie droższe. Kolejne rozwiązanie to chłodziarki sprężarkowe – najbardziej wydajne ze wszystkich i energooszczędne. Istnieją także hybrydy, które mogą działać zarówno z zasilaniem jak i bez niego korzystając z wkładów.

2. Pojemność
Lodówki turystyczne różnią się od siebie wielkością. Najmniejsze przydadzą się wyłącznie do przechowywania puszek z napojami. Największe pomieszczą 30-40 litrów jedzenia lub napojów. Jeśli wybieramy się na wakacje z liczniejszą rodziną, lepiej oczywiście, podobnie jak na co dzień w domu, wybierać bardziej pojemną chłodziarkę.

3. Zakres temperatur
Warto sprawdzić do jakiej temperatury dany model lodówki turystycznej potrafi schłodzić lub jak dużą temperaturę utrzymać. To istotne, czy będziemy w stanie przewieźć mrożonki lub lody w ujemnych temperaturach, czy jedynie zachować dłużej świeżość produktów obniżając ciepło o 15-18 stopni w stosunku do temperatury otoczenia.

4. Kształt i detale
Do niektórych lodówek spokojnie zmieścimy dwulitrowe butelki, inne są lepiej przystosowane do napojów umieszczonych w mniejszych butelkach lub puszkach. Warto także zwrócić uwagę na przegrody lub kieszenie, które pozwolą oddzielić od siebie poszczególne produkty, żeby łatwiej znajdować to, co chcemy wyciągnąć w danej chwili. Należy również zwrócić uwagę na ergonomię – przede wszystkim wygodny uchwyt do przenoszenia, czy regulację długości paska. Istotnym parametrem może być również waga pustej lodówki – im mniejsza, tym lepiej oczywiście, szczególnie wtedy, gdy chcemy przechowywać w środku dużo produktów.

5. Moc urządzenia i zużycie energii
Podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD, najczęściej w specyfikacji wskazana jest klasa energetyczna. Im nowszy sprzęt, tym zazwyczaj działa efektywniej i zużywa mniej energii. Wiadomo także, że duże lodówki będą bardziej energochłonne niż małe.

Zabranie na wakacje lodówki może być dobrym pomysłem, szczególnie, jeśli wybieramy się w bardziej odludne miejsce, gdzie będziemy mieli daleko do sklepu, lub wyruszamy w długą trasę podczas długiego weekendu, gdy większość sklepów jest zamknięta i zwyczajnie trudno będzie kupić świeże produkty. Jeśli lodówki turystycznej będziemy używać tylko przez kilka tygodni w roku wiadomo, że szybko się nie zepsuje, dlatego jest to z pewnością dobra inwestycja przy jednorazowym wydatku.

powrót

pixel