Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać kuchenkę mikrofalową do domu albo do biura?

Mikrofala Zelmer

Mikrofala bardziej kojarzy się z odgrzewaniem gotowych dań, niż przyrządzaniem wyszukanych potraw. To oczywiście prawda, niemniej to nie jedyna jej funkcja. Często zapominamy o tym, że dzięki kuchence mikrofalowej możemy na co dzień jeść zdrowiej – przede wszystkim za sprawą funkcji gotowania na parze i możliwości przyrządzania potraw bez tłuszczu. Powszechnie znana opcja szybkiego odmrażania to naturalnie oszczędność czasu. Niemniej ważna może być oszczędność pieniędzy i miejsca w naszej kuchni. Zaawansowany model może bowiem z powodzeniem zastąpić kilka innych urządzeń, jak grill elektryczny, parowar, czy tradycyjny piekarnik. Z tych powodów nie należy od razu skreślać kuchenki mikrofalowej jako urządzenia dla leniwych, a raczej zastanowić się nad właściwym wyborem i optymalnym wykorzystaniem do swoich codziennych potrzeb.



Kuchenka duża czy mała?

Standardowa wielkość to 20 litrów. W takiej kuchence zmieści się taki talerz, na którym zazwyczaj podajemy obiad. Jeśli planujemy nie tylko podgrzewać potrawy dla jednej osoby, ale również przyrządzać proste obiady dla całej rodziny, należy przygotować się na zakup bardziej pojemnego urządzenia, które pomieści większe naczynia. Wiadomo, że im większa pojemność tym bardziej okazałe rozmiary obudowy. Z tego powodu do aneksu kuchennego w biurze w zupełności wystarczy najmniejszy model. To, jaki sprzęt wybierzemy do domu, zależy od rozmiarów naszej kuchni i miejsca na kuchennym blacie. Jeśli dopiero urządzamy nasze cztery kąty, można zastanowić się nad sprzętem do zabudowy. Takie modele są droższe, ale estetyka jest na dużo wyższym poziomie i taki sprzęt po prostu lepiej wygląda w nowoczesnej kuchni.

Jaka moc?

Mikrofale

Siła urządzenia może wahać się między 500 a 1200 watów. Im większa moc, tym szybciej uzyskamy odpowiedni efekt, jednak nie należy za wszelką cenę szukać najwyższych wartości, ponieważ różnice najczęściej sięgają kilkunastu sekund w przypadku podstawowej obróbki termicznej. Jeśli mamy do czynienia z mikrofalówką z funkcją grillowania, podane są dwie wartości – osobno moc kuchenki i osobno moc grilla.

Jakie powinna mieć programy?

Tak, jak zostało napisane wcześniej, te podstawowe to odgrzewanie gotowych potraw i odmrażanie  dań z zamrażalnika. Jeśli chcemy, żeby urządzenie miało więcej zastosowań, mamy do dyspozycji gotowanie na parze, grillowanie, podpiekanie od spodu (idealny program do frytek albo domowej pizzy!) a także pieczenie z termoobiegiem. To daje całkiem niezły wybór możliwości.

Sterowanie i dodatkowe funkcje

Najprostsze modele dysponują sterowaniem mechanicznym w postaci dwóch pokręteł, z których jedno reguluje czas, a drugie temperaturę. Kuchenki wyposażone w dodatkowe funkcje mają sterowanie elektroniczne umożliwiające wybór typu produktu, jego wagi i sposobu obróbki termicznej (programu). Najbardziej zaawansowane są wyposażone w inteligentne sterowanie –  kuchenka sama dostosowuje czas obróbki i moc do odpowiednich potraw, więc nie ma potrzeby ustawiania wszystkiego manualnie. Z dodatkowych funkcji, takich jak opóźniony start, raczej nie będziemy korzystać – o ile ma to sens w przypadku pralki czy urządzeń do wypieku pieczywa, tutaj raczej mija się z celem. Podobnie samoczyszczenie – specjalne wytwarzanie pary wodnej pod wysokim ciśnieniem to może proces ciekawy, ale raczej zbędny, zważywszy na to, że mikrofalę bardzo łatwo utrzymać w czystości bardziej tradycyjnymi metodami.

Wybór producenta?

Każdy pewnie ma swoich faworytów wśród najpopularniejszych marek AGD. Na rynku możemy spokojnie przebierać w modelach Samsunga, Zelmera czy rodzimej Amiki. Niektóre marki, jak Whirpool, wyspecjalizowały się w dużych i zaawansowanych modelach do zabudowy. Takie produkty otwierane od góry, a nie na bok, jak większość, wizualnie nawet bardziej przypominają tradycyjny piekarnik niż mikrofalę.

powrót

pixel