Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Jak grillować, nie wychodząc z domu – przegląd urządzeń elektrycznych do grillowania

Wysokie temperatury i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu grillowaniu. Co jednak, jeśli nie mamy działki za miastem albo domu z ogrodem, a chcielibyśmy sobie pozwolić na smaczne burgery, karkówkę, czy warzywa z grilla? Zawsze możemy skorzystać z odpowiednich domowych urządzeń.

Grill elektryczny

Grill elektryczny to wygodne rozwiązanie także dla tych, którzy nie chcą martwić się zakupem węgla lub brykietów, męczyć z rozpalaniem ani brudzić sobie ubrania.

Na co należy zwrócić uwagę, wybierając model dla siebie?

Tak samo, jak w przypadku innych drobnych sprzętów AGD, na rynku można znaleźć dziesiątki produktów praktycznie na każdą kieszeń.

Z czego zatem możemy wybierać?

Grill otwarty albo zamknięty

Grill otwarty i zamknięty

Pierwsza opcja to nic innego, jak tradycyjny grill z elektryczną grzałką zamiast tradycyjnego paleniska. Zamknięte urządzenie bardziej przypomina zwykły opiekacz do kanapek. Grill otwarty dysponuje zazwyczaj większą mocą i szybciej się nagrzewa, zamknięty ma mniejszą moc, ale za to grilluje potrawy z dwóch stron jednocześnie. Jeśli nie chcemy, żeby intensywne zapachy – na przykład grillowanej ryby – roznosiły się po domu, trafnym wyborem będzie zamknięty. Z drugiej strony otwarte dają więcej możliwości – można jednocześnie przygotowywać kilka potraw na różnych poziomach lub na osobnych małych patelenkach. Warto wspomnieć, że otwarte grille mogą być wyposażone w szklaną pokrywę.

Wielkość

Tak samo jak w przypadku tradycyjnego grilla do ogrodu – im większa powierzchnia, tym więcej porcji można przyrządzić jednocześnie.

Łatwość czyszczenia

Dla naszej wygody najlepiej wybrać taki grill, którego nie trzeba będzie intensywnie szorować po każdym użyciu. Z tego powodu warto wybierać modele z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. Dodatkowo niektóre grille pozwalają na mycie poszczególnych elementów w zmywarce – a dodatkowe ułatwienie i oszczędność czasu.Grill elektryczny

Rodzaj rusztu

Najmniej uniwersalna jest powłoka aluminiowa. Oprócz niej możemy znaleźć modele teflonowe, emaliowane, a nawet kamienne. Jeśli mamy do dyspozycji płaską powierzchnię, to oprócz tradycyjnych potraw z grilla możemy przygotować dodatkowo także omlet czy jajka sadzone.

Co jeszcze?

Liczy się odpowiedni system odprowadzania tłuszczu, regulacja temperatury, możliwość regulacji nóżek, co zapewnia możliwość grillowania na płaskiej powierzchni albo pod kątem. Jak zawsze ważny jest także design oraz jakość zastosowanych materiałów. Dla wymagających może mieć znaczenie na przykład możliwość przechowywania urządzenia w pionie.

Wiadomo, że domowy grill elektryczny nie odwzoruje smaku i aromatu potraw pieczonych na prawdziwym grillu, niemniej pokusa przyrządzania grillowanych produktów przez cały rok, a nie tylko od majówki do wakacji, jest na tyle silna, że trudno się jej oprzeć. Przeglądając propozycje różnych producentów natkniemy się na wiodące marki znane z innych produktów, jak Bosch, Philips czy Zelmer, jak również gamę urządzeń od wyspecjalizowanych firm – na przykład Severin.
Bez względu na to, co ostatecznie wybierzemy, można mieć pewność, że grill będzie banalnie prosty i szybki w obsłudze.

powrót

pixel