Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Ekspresy ciśnieniowe - krótka charakterystyka

Sposób działania ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy umożliwia przyrządzanie kawy espresso i różnych jej wariantów. Urządzenie wykorzystuje wodę pod ciśnieniem. Istnieją różne rodzaje ekspresów ciśnieniowych, na przykład kolbowe, półautomatyczne, automatyczne oraz automatyczne z wbudowanym młynkiem.

Ekspres ciśnieniowy podgrzewa wodę do około 90 ° Celsjusza, która jest przepuszczana pod ciśnieniem około 9 barów przez drobno zmieloną kawę. Ciśnienie jest wytwarzane elektrycznie za pomocą pompy lub mechanicznie przy użyciu dźwigni. Tamper (czyli stempel, z którego w ekspresach automatycznych wydostaje się również wrzątek) sprawia, że zmielona kawa w komorze zaparzacza nie wzbija się w górę, co mogłoby spowodować, że napój będzie za słaby. Tamper (zwany również ubijakiem do espresso lub ubijakiem do kawy) ubija i wygładza zmieloną kawę, aby espresso było odpowiednio mocne.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ręczne/kolbowe

W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych ubiegłego wieku popularne były ekspresy ręczne lub kolbowe. Ekspresy kolbowe z portafiltrem są obecnie produkowane w niewielkich ilościach. W tego rodzaju modelach wymagane ciśnienie jest uzyskiwane za pomocą kolby i przymocowanej do niej dźwigni.

Ekspresy półautomatyczne

W przypadku ekspresów półautomatycznych ciśnienie potrzebne do ekstrakcji kawy jest wytwarzane przez pompę elektryczną, którą można włączać i wyłączać za pomocą przycisku.

 Ekspresy automatyczne

Automatyczne ekspresy do kawy są wyposażone w portafiltr. Po elektronicznym odmierzeniu ilości wody wyłączają automatycznie pompę. W zależności od wersji są wyposażone w następujące funkcje i opcje:
•  zapamiętywanie grubości mielenia ziaren kawy
•  pojemnik na zmieloną kawę
•  programowalna temperatura wody
•  programowalna moc kawy
•  filtr wody
•  wyświetlacz z informacjami o używanych funkcjach, niekiedy z ekranem dotykowym.

Ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem

Od połowy lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku na rynku są dostępne ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem. Niektóre z nich mają kilka młynków do różnych rodzajów kawy, co sprawia, że przyrządzanie espresso jest w pełni zautomatyzowane. Użytkownik musi jedynie nacisnąć przycisk, aby zmielić i ubić kawę oraz dokonać jej ekstrakcji.

Są również modele w pełni automatycznie spieniające mleko. W tę funkcję mogą być wyposażone ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem i bez lub półautomatyczne.

Sposób podania
Espresso podaje się zwykle na gorąco w specjalnych, małych filiżankach, które przed nalaniem kawy są często podgrzewane, razem ze szklanką wody.

powrót

pixel