Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Dlaczego warto wybrać czajnik z regulacją temperatury?

Dziś mało kto korzysta z czajników tradycyjnych. Ich miejsce zajęły wygodniejsze w obsłudze i szybsze czajniki elektryczne, w tym modele z regulacją temperatury. Jakie zalety ma ta funkcja? W jakiej temperaturze należy parzyć kawę, zioła i różne rodzaje herbat?
Czajnik, również ten elektryczny, jest z pozoru prostym urządzeniem, które ma za zadanie zagotować nam wodę. I tak faktycznie jest w przypadku klasycznego czajnika. Inaczej jest natomiast w przypadku czajników z dodatkowymi funkcjami, jak na przykład z regulacją temperatury, która zadowoli każdego smakosza kawy lub herbaty.
Czajnik ZELMER

Jak parzyć herbatę i kawę


Wiedza o tym, jak należy parzyć kawę oraz różne rodzaje herbat dostarcza nam podstawowych argumentów przemawiających za zakupem czajnika z funkcją regulacji temperatury. Wielu z nas rozpoczyna dzień od kawy, natomiast różnego rodzaju herbaty pijemy wszyscy – smakową i czarną dla przyjemności oraz zieloną, czerwoną albo ziołową dla zdrowia. Warto tutaj wiedzieć, że obiegowa zasada mówiąca o konieczności zalania torebki lub herbacianych liści wrzątkiem, jest błędna. Wrzątkiem nie zalewa się ani kawy ani herbaty. Aby wydobyć prawdziwe właściwości napoju, każdy rodzaj herbaty musimy zaparzać w innej temperaturze oraz przez określoną długość czasu.
Przyjrzyjmy się przykładom temperatur parzenia kaw i herbat:
  • espresso: 95°C,
  • herbata biała: ok. 80°C,
  • herbata żółta: 75 80°C,
  • herbata zielona japońska: 60 75°C,
  • herbata zielona chińska: 75 90°C,
  • herbata czerwona: 95°C,
  • herbata czarna: 95°C,
  • herbata niebieska: 90 95°C,
  • herbaty owocowe: 95°C
  • herbaty ziołowe: 90 95°C

Powyższe przykłady obrazują temperatury parzenia tylko części z wielu gatunków herbat, przy czym warto zauważyć, że żadna nie wymaga aż 100°C (szczegółowe informacje o zasadach parzenia znajdziemy na opakowaniach poszczególnych napojów). Korzystając z czajnika bez dodatkowych funkcji, zarówno tradycyjnego, jak i elektrycznego, nie jesteśmy w stanie ocenić, jaką temperaturę ma woda, zanim zacznie wrzeć, o czym poinformuje nas gwizdek, elektroniczny sygnał dźwiękowy, wydobywająca się para czy charakterystyczne dla wrzenia odgłosy.

Nastawianie temperatury w czajniku elektrycznym


Możliwość ustawienia wybranej ciepłoty wody wynika właśnie z funkcji regulacji temperatury. Funkcja ta dostępna jest zwykle w droższych czajnikach, przy czym zarówno zakres temperatur, jak i sposób ich wyboru i ustawienia może być różny, zależnie od modelu. Najczęściej regulacja ta jest kilkustopniowa – od czterech do sześciu stopni. Oznacza to, że w takim czajniku możemy podgrzać wodę do 60, 70, 80 czy 95 °C. W zależności od modelu czajnika, sposobów na ustawienie wybranej temperatury jest kilka. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem są przyciski przypisane do konkretnych temperatur. Niektóre modele wyposażone są w panel z przyciskami przyporządkowanymi do konkretnych rodzajów napojów, przy czym naciśnięcie wybranego oznacza, że czajnik automatycznie nagrzewa wodę do właściwej dla zaparzenia danego napoju temperatury. To znacznie ułatwia zaparzenie konkretnego gatunku herbaty. Na rynku dostępne są także czajniki, w których wysokość temperatury reguluje się przyciskami „+” i „–”. Ciekawostką są nowoczesne
modele czajników elektrycznych, które wyposażone są w tak zwane pierścienie świetlne. Taki pierścień umieszczony jest w podstawie czajnika, a barwy, w których świeci przyporządkowane są określonym temperaturom. Zmienia on kolor wraz z nagrzewaniem się wody oraz podczas ochładzania. Lampka „stanu” informująca nas o aktualnej temperaturze wody będzie migać w trakcie podgrzewania i zmieniać kolor wraz ze wzrostem ciepłoty wody. Gdy wybrana temperatura zostanie osiągnięta, lampka zaświeci się światłem ciągłym, a następnie zgaśnie.


Funkcja podtrzymanie temperatury wody


W czajnikach elektrycznych warto zwrócić uwagę na funkcję podtrzymania temperatury wody. Do jej aktywowania służy zwykle jeden przycisk, który wciskamy po ustawieniu wybranej temperatury. O włączeniu funkcji informować będzie odpowiednia kontrolka. Aby podtrzymywanie temperatury wyłączyć, wystarczy nacisnąć wspomniany przycisk ponownie lub zdjąć czajnik z podstawy. Warto przy tym wiedzieć, że czas działania funkcji jest zależny od producenta i może trwać np. 30 minut. Po tym czasie zwykle słyszymy sygnał dźwiękowy, po którym czajnik samoczynnie się wyłącza.

Dodatkowe funkcje czajnika elektrycznego


Poza regulacją i podtrzymywaniem temperatury producenci czajników elektrycznych oferują nam również modele z wieloma innymi praktycznymi funkcjami i udogodnieniami. Oto niektóre z nich:
  • Timer, który umożliwia zaprogramowanie czasu, w którym czajnik sam się włączy.
  • Sygnał dźwiękowy, który informuje o zakończeniu pracy urządzenia.
  • Tłumik, który zmniejsza szum gotującej się wody i sprawia, że gotowanie jest cichsze.
  • Lampka kontrolna, która zapala się w chwili, gdy czajnik zaczyna gotować, a później się wyłącza.
  • Sterowanie dotykowe w postaci podświetlanych przycisków, które ułatwiają obsługę.
  • Podświetlany panel sterowania, który po upływie określonego czasu (np. 5 minut) wyłącza się automatycznie.
  • Automatyczny wyłącznik, dzięki któremu urządzenie wyłącza się samo po zagotowaniu wody oraz po zdjęciu dzbanka z podstawy.
  • Czujnik braku wody, który automatycznie wyłącza urządzenie, zabezpieczając je przed zniszczeniem oraz przed pożarem.
  • Gumowe wykończenia umieszczone zwykle na rączce oraz w podstawie, które gwarantują stabilność czajnika na blacie oraz zapobiegają wyślizgnięciu się z dłoni.
  • Nienagrzewająca się obudowa, która chroni nasze ręce przed poparzeniem.

powrót

pixel