Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Czas na zdrową dietę – wybieramy parowar

Kiedy zbliża się zima, a pogoda robi coraz bardziej nieprzyjemna, znacznie trudniej zadbać o zdrowy tryb życia. W tym czasie często rezygnujemy ze spacerów i innych popularnych w lecie aktywności fizycznych, rzadziej też jemy owoce i inne elementy zdrowej diety. Wciąż jednak możemy być bardziej fit za sprawą odpowiednio przyrządzonych domowych potraw. Łatwym sposobem na zdrową dietę o każdej porze roku jest zamienienie patelni na parowar. Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób na przygotowanie obiadu, bez potrzeby używania tłuszczu i bez utraty witamin i innych ważnych składników odżywczych podczas obróbki termicznej. Jeśli nie mamy jeszcze w domu takiego urządzenia czas wybrać się na zakupy. Potrzebujemy parowar, ale jaki? Na co zwrócić uwagę, wybierając konkretny model?
Parowar RUSSELL HOBBS Cook@Home 19270-56

Moc


Podobnie jak z innymi sprzętami AGD, każdy parowar ma określoną moc wyrażoną w watach (W). Moc decyduje o tym, jak szybko urządzenie jest w stanie podgrzać wodę, i tym samym – rozpocząć gotowanie na parze. Skraca to czas przygotowania potraw i sprawia, że dania zachowują więcej witamin. Ma szczególne znaczenie przy wysokich parowarach, posiadających kilka poziomów – przy małej mocy musi upłynąć sporo czasu, zanim para dotrze na samą górę. Parowar o małej mocy ma  650W, urządzenia ze średniej półki zaczynają się od około 900–1000W.

Pojemność


Wielkość pojemników na żywność i ich liczba decyduje o tym, jak wiele porcji możemy przygotować za jednym razem. Wiadomo, że dla singla wystarczy mały parowar, a dla kilkuosobowej rodziny przyda się zdecydowanie większy. Poza tym, gotując w kilku pojemnikach na kilku poziomach, możemy przygotowywać jednocześnie kilka potraw – na przykład rybę albo mięso w jednym pojemniku, w drugim warzywa, a w trzecim sos.

Akcesoria


Zawsze przydaje się specjalny pojemnik na sos albo na gotowany ryż. Przydatnym wyposażeniem dodatkowym są także specjalne kubeczki do sosów, tacki z uchwytami do ryb, pojemniki do gotowana we własnym sosie. Im więcej dodatkowego wyposażenia, tym lepiej.

Dodatkowe funkcje


W zależności od tego, co gotujemy, zawsze możemy w trybie manualnym ustawić temperaturę i czas pracy urządzenia. Miłym dodatkiem są także automatyczne programy do gotowania określonych potraw. Jednak największe ułatwienie w codziennym, zabieganym życiu, to opóźniony start, dzięki któremu parowar przygotowuje smaczny posiłek akurat, gdy wracamy z pracy oraz funkcja podtrzymania ciepła, która sprawi, że posiłek nie wystygnie przez następne 30–40 minut po przygotowaniu.

Parowar to proste i niedrogie urządzenie, które pozwoli jeść zdrowiej i urozmaicić posiłki. Wybór jest na tyle duży, że znajdziemy przynajmniej kilka propozycji pasujących do naszych potrzeb.

powrót

pixel