Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Czas na ciepłe przekąski – pomagamy wybrać opiekacz lub gofrownicę

Miesiące jesienne i zimowe szczególnie sprzyjają zmianie naszych nawyków żywieniowych. Zamiast zimnych przekąsek i deserów, jak lody i owoce, lepiej postawić na coś rozgrzewającego – na przykład tosty z serem albo chrupiące gofry. Takie potrawy każdy może zrobić w domu – szybko i łatwo przy małym nakładzie sił i środków – wystarczy mieć w kuchni odpowiednie urządzenie. Co wybrać? Opiekacz, gofrownicę, urządzenie wielofunkcyjne? Zobaczcie kilka przydatnych porad. Opiekacze i gofrownice to urządzenia oferowane przez wielu producentów w zróżnicowanych cenach. Czym się od siebie różnią i na co zwracać uwagę dokonując wyboru?


Moc urządzenia ma znaczenie


Każde z wymienionych wyżej urządzeń działa na podobnej zasadzie – produkt styka się z gorącą płytą, która poddaje go obróbce termicznej. Działa to zawsze tak samo niezależnie czy mamy do czynienia z gofrem, czy z kanapką. Jak wiadomo, im większa moc, tym szybciej uzyskamy oczekiwany efekt. Czy w przypadku niższej mocy możemy spodziewać się odpowiednio niższego zużycia energii? Niekoniecznie. W końcu urządzenie o mocy 800W będzie pracować dłużej, żeby osiągnąć te same rezultaty co urządzenie z mocą 1200W. Co więcej, gofrownice o najmniejszej mocy mogą piec produkty niskiej jakości, niezależnie od tego, jak dobrego ciasta użyjemy. Pozorna oszczędność może się skończyć upieczeniem gumowatych, surowych gofrów, zamiast takich złocistych i chrupiących. Dlatego lepiej wybierać produkt przynajmniej ze średniej półki.


Powłoka


Tutaj sprawa wygląda podobnie jak z patelnią. Im bardziej trwały materiał, tym lepiej. Dlatego zawsze dobrym wyborem będzie opiekacz lub gofrownica z płytkami teflonowymi. Jeśli nie mamy do czynienia z teflonem, który jest wyraźnie oznakowany, warto sprawdzić, czy jest to powłoka nieprzywierająca. W końcu nie ma nic gorszego niż zdrapywanie swojego posiłku, zamiast łatwego odchodzenia prosto na talerz. Oprócz materiału, można także zwrócić uwagę na kształt. Zazwyczaj producenci oferują albo gofry w klasycznym prostokątnym kształcie albo takie w kształcie serc.



Zewnętrzna obudowa


Najtańsze są urządzenia plastikowe, natomiast bardziej kosztowne wykonane z aluminium albo ze stali. Im solidniejszy materiał, tym większa estetyka, ale również trwałość urządzenia. Niezależnie od materiału, warto zwrócić uwagę na to, żeby była termoizolowana, co pozwoli uniknąć ewentualnych poparzeń. To szczególnie istotne, jeśli w domu będą dzieci, które szczególnie lubią takie ciepłe przekąski. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Na pewno przydadzą się gumowe antypoślizgowe nóżki, które pozwolą na stabilne postawienie urządzenia na kuchennym blacie. W małej kuchni niezwykle przydatna będzie także możliwość przechowywania gofrownicy czy opiekacza również w pionie. Co z przewodem? Naturalnie, im jest dłuższy tym lepiej, bo dysponując krótkim kablem, mamy bardzo ograniczone możliwości w kwestii umieszczenia sprzętu w dowolnym miejscu. Chcąc być elastycznymi lepiej wybierać dłuższy przewód, który daje więcej możliwości.


Regulacja temperatury


W najprostszej wersji urządzenie wyposażone jest w dwie lampki kontrolne. Zapalanie się jednej oznacza, że sprzęt został uruchomiony, gdy świeci się druga to znaczy, że osiągnęliśmy już optymalną temperaturę do tego, aby umieścić w środku gofra lub kanapkę. W bardziej zaawansowanej wersji, posiadamy możliwość regulowania zakresu temperatury. To pozwoli wybrać czy chcemy gofry bardziej miękkie czy bardziej chrupiące. Można też dopasować temperaturę do konkretnego przepisu, jeśli jest w nim wskazana.



Dostępne funkcje


Tutaj dochodzimy do jednej z najważniejszych kwestii. Czy chcemy mieć wyspecjalizowane urządzenie czy zależy nam na rozwiązaniu uniwersalnym. W przypadku klasycznej gofrownicy, płyty są zainstalowane na stałe i nie mamy możliwości ich zamiany. W urządzeniach 2w1 możemy wymiennie stosować płyty do gofrów albo do kanapek. Przykładem takiego urządzenia jest TEFAL Snack Collection. Wymienne płyty, które można myć w zmywarce umożliwiają przygotowanie jednocześnie dwóch gofrów albo dwóch kanapek. Ciekawe rozwiązania oferuje forma ARIETE, która produkuje dedykowane urządzenia przeznaczone do przyrządzania omletów lub calzone a także urządzenia do hamburgerów, które umożliwiają smażenie mięsa oraz bułek. Jeśli zależy nam wyłącznie na klasycznych gofrach, dobrym wyborem będzie gofrownica MPM MGO-15M.

Możliwość przyrządzenia w domu takich samych gofrów jak te, które zjadamy podczas wakacji nad morzem, albo gorących tostów zamiast klasycznych kanapek to bardzo kusząca perspektywa. Warto mieć taką alternatywę, dlatego posiadanie w domu opiekacza, gofrownicy lub innego urządzenia o podobnych funkcjach jest bardzo korzystne dla wszystkich domowników – w szczególności tych najmłodszych. Urządzenie wysokiej jakości może służyć przez wiele lat. Dlatego lepiej wybierać solidne rozwiązania, zamiast oszczędności za wszelką cenę. Produkty dobrej jakości znajdziemy u producentów znanych z innych drobnych sprzętów AGD. Zawsze można postawić na takie marki jak, Philips, Zelmer albo Tefal.

powrót

pixel