Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
×
0 0

Czajnik na płytę indukcyjną. Czym się kierować przy wyborze?

Kuchnie indukcyjne stają się coraz tańsze i zyskują coraz większą popularność, szczególnie wśród mieszkańców nowoczesnych osiedli, które często nie mają przyłączy gazowych. Ale nie tylko. Trzeba jednak wiedzieć, że kuchenki te wymagają specjalnie przystosowanych garnków oraz czajników. Na co należy zwrócić uwagę wybierając czajnik na płytę indukcyjną? Rozpoczęcie korzystania z kuchni na indukcję, wiąże się z zakupem właściwych naczyń. Konieczne w tym przypadku są garnki ferromagnetyczne, które obecnie, dzięki rosnącej popularności kuchni z płytą indukcyjną, nie są już tak strasznie drogie, jak w chwili, gdy płyty indukcyjne dopiero wchodziły na polski rynek. Można zaryzykować stwierdzenie, że czajnik indukcyjny jest dzisiaj niezbędnym elementem wyposażenia nowoczesnej kuchni. Jest on rozwiązaniem szybkim i energooszczędnym. Mamy tez duży wybór, gdyż na naszym rynku dostępne są czajniki na indukcję w szerokiej palecie kolorystycznej i wzorniczej, z których każdy znajdzie model odpowiedni do aranżacji wnętrza swojej kuchni.

Jakie czajniki nadają się do płyty indukcyjnej?


Najważniejszą cechą naczyń przeznaczonych do gotowania na kuchniach indukcyjnych jest materiał, z którego zostały wykonane – metal ferromagnetyczny, a więc taki, który przyciąga magnes. Dno każdego czajnika przeznaczonego do użytku na indukcji musi posiadać specjalny dysk indukcyjny. Do gotowania na płycie indukcyjnej nie nadają się zatem naczynia ze szkła, stali szlachetnej, miedzi, brązu oraz aluminium. Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy dane naczynie nadaje się do użytku w przypadku kuchni indukcyjnej, jest przyłożenie do jego spodu magnesu. Jeśli będzie przyciąganie, oznacza to, że czajnik czy garnek zadziała na kuchni indukcyjnej, jeśli nie – nie będzie się nadawał i zakup nie będzie miał sensu. Najlepiej jest jeśli magnes przylgnie również do ścianek naczynia, ale nie jest to na szczęście konieczne. Dziś, chcąc kupić czajnik czy garnki na płytę indukcyjną, nie musimy się obawiać, że kupimy niewłaściwe. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że oferowane przez nich produkty są przeznaczone na indukcję. Na opakowaniach oraz na spodach tego typu naczyń umieszczany jest specjalny symbol, przypominający szlaczek złożony z kilku pętelek. Możemy mieć pewność, że oznaczony w ten sposób czajnik spełnia wszystkie warunki dotyczące gotowania na płytach indukcyjnych. W przypadku sklepów internetowych informację o tym, że naczynie nadaje się do kuchenek indukcyjnych znajdziemy nie tylko w nazwie i opisie produktu. Dla tego typu naczyń, sklepy tworzą zwykle osobną kategorię.

Czajnik AMBITION 37116 Melody III Zielony

Kształt czajników do indukcji


Kolejnym ważnym elementem, poza materiałem, z którego czajnik został wykonany, jest jego kształt. Jest on bardzo ważny, gdyż konstrukcja wielu płyt indukcyjnych wymaga, aby naczynie ściśle przylegało do powierzchni pola grzejnego. W rezultacie czajnik czy garnek musi mieć taką samą lub mniejszą powierzchnię, nigdy większą, gdyż wtedy kuchnia może się nie uruchomić. Takiego problemu nie będziemy mieć w przypadku kuchni, której płyta posiada sensory na całej powierzchni. Płyta tego typu wykryje czajnik lub garnek niezależnie od tego, w którym miejscu płyty się go postawi.

Grubość dna naczynia


Poza kształtem naczynia bardzo ważne jest także grubość jego dna. Im dno czajnika jest grubsze, tym lepsze ma on właściwości. Ważne jest, aby dno było idealnie płaskie i dokładnie przylegało do powierzchni płyty indukcyjnej. Interesującym rozwiązaniem są naczynia, których dno ma mniejszą średnicę niż środek. Są one oszczędniejsze, gdyż do ogrzania zawartości potrzebują mniej energii. Dzieje się tak dlatego, że indukcja działa tylko na powierzchni, do której przylega dno naczynia.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie czajnika do kuchni indukcyjnej?


Są pewne cechy czajników i garnków, na które powinniśmy zwrócić uwagę niezależnie od tego, na jakiej kuchence będziemy ich używać. Bardzo ważne są tutaj porządnie wykonane uchwyty, które nie będą się nagrzewały, przez co nie będziemy musieli się obawiać poparzeń. Taki uchwyt powinien mieć także takie elementy, jak gwizdek czajnika oraz pokrywka. Ważne jest też, aby czajnik był dobrze i solidnie wykonany, żeby wszystkie jego części dokładnie do siebie przylegały. Do kuchenek indukcyjnych nadają się czajniki zarówno ze stali nierdzewnej, jak i emaliowane. Liczni producenci zagraniczni i polscy oferują nam czajniki zarówno w stylu nowoczesnym i minimalistycznym, jak w urokliwym i cieszącym się wciąż dużym  zainteresowaniem stylu retro. Warto też wiedzieć, czajniki i garnki przeznaczone do gotowania na płytach indukcyjnych produkowane są również przez polskie fabryki naczyń emaliowanych. Wśród nich są także czajniki z gwizdkiem, do złudzenia przypominające te tradycyjne. Są przy tym bardzo atrakcyjne cenowo. Niewątpliwą zaletą gotowania wody w czajniku indukcyjnym jest to, że płyta nagrzewa się tylko w tym miejscu, w którym stoi czajnik, dzięki czemu zużywa się mniej energii oraz zmniejsza ryzyko oparzenia. Woda gotuje się znacznie szybciej niż w przypadku innego typu kuchenek. Coraz więcej domostw posiada już kuchenki indukcyjne. Decydują się na nie mieszkańcy domów poza miastem, gdzie nie ma gazociągu, jak i nowych osiedli, w których przypadku z gazu rezygnuje się celowo. Warto też wiedzieć, że czajniki na indukcję działają również na innych kuchenkach, co oznacza, że są one dobrym przyszłościowym wyborem dla każdego.

powrót

pixel